Az Év Fiatal Borásza

Agro Napló
Egerben, a Losonci-völgyben régi kőfejtő 25-30 méteres falai meredeznek. Itt alakította ki pincéjét egy fiatal borász, Bolyki János. Ide kerül 25 hektáros szőlőterületéről a must, itt erjed és érlelődik elismerésre méltó nedűvé. A jó hír, miszerint elnyerte az Év Fiatal Borásza címet, Auszráliában érte, ahol éppen tanulmányúton járt.

 

- Meglepett a hír, amikor megkaptam az e-mailt, hogy vegyek részt a díjátadó ünnepségen – eleveníti fel a történteket a fiatalember. - Bevallom jólesett. Ez egy internetes szavazás volt, ahol a fogyasztók választották meg az év fiatal szőlő-, bortermelőjét.



- Pedig alig 10-12 éve, hogy szőlőt telepített, aztán pincét alakított ki.



- A szőlőtelepítés 12 éve kezdődött, akkor végeztem a főiskolán. A borkészítést később kezdtem, igazából a piacra kerüléstől számítom, 2005-től. Ha akkor mondták volna, hogy 3 év alatt idáig jutok, akkor azt mondtam volna, ez lehetetlen. Végül is szerencsésnek mondhatom magam, mert nagyon szép eredményeket sikerült elérnem a borokkal.





- Mi kell a szerencsén kívül ahhoz, hogy jó minőségű bor kerülhessen ki a Bolyki Pincéből?



- Nagyon sok munka, és jó minőségű alapanyag. Ha jó az alapanyag, akkor kiváló borok készülnek, amiket már fiatal korukban is öröm kóstolni.



- A borvidéknek zászlóshajója a világhírű bikavér. Ön szűretlen vörösborokat készít. Miért döntött emellett? Mi az előnye?



- 2006 óta én is szűretlenül töltöm le a vörösborokat. Nemcsak azért, hogy ne kelljen szűrőlapot venni. Inkább azért, hogy nem nyúzzuk a bort. Ha ugyanis nem avatkozunk be, nem változtatjuk meg a szerkezetét, akkor sokkal természetesebb, kiegyensúlyozottabb bort teszünk a palackba. Minden beavatkozás elvesz a borból, és, ha nem szükséges, akkor minek nyúzzuk?





- Érdekes neveket ad a borainak. Például Ördöngös, Zorró meg ilyesmi. De a legkülönlegesebb, amit láttam egy palackon: Nem hall, nem lát, nem beszél.



- Ennek 2005-re nyúlik vissza a története. Akkor történt, hogy megkerestek az egri Minkó iskolából, a siketek intézetéből, hogy szeretnék a gyerekeket elhozni szüretelni. A Kis-Tibrik-dűlőnek a termését szedték le. Én azt külön kádban erjesztettem, külön hordóban érleltem, és amikor értékesítésre került ez a bor, akkor annak bevételéből a 2009-es év szeptemberére, egy uniós előírásoknak megfelelő játszóteret építtettem az iskola területén a régi, rozsdás helyére.



Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?