Magyar versenyző a világ legjobb 8 péksütemény-készítője között

Agro Napló
2010. március 6-án nyitotta meg kapuit a nemzetközi Europain 2010 Szakkiállítás Párizsban. A Kiállítást 1967. óta rendezik meg. A rendezvény már 2008-ban is 86.000 látogatót vonzott, akiknek 36 %-a külföldi volt és 133 országból érkezett. Idén 642 kiállító vett részt, a 7 szektorra (házi pékség, üzemi sütőipar, kisipari- és üzemi cukrászat, cukor- és csokoládé termékek, fagylalt, kereskedés, iskolák utcája) osztott, több mint 80.000 nm2 területen.

 

A szerdán bezárt rendezvény magyar szempontból legfontosabb eseménye, az itt megrendezett Sütőipar mesterei elnevezésű szakmai világverseny volt. A versenyen a világ 17 országából érkezett 24 legjobb pék mérte össze a tudását a következő 3 kategóriában: Kenyér, Péksütemények, Díszmunka.



A versenyzőknek 18-55 éves kor között kellett lenniük és rendelkezniük kellett annak az országnak az állampolgárságával, ahol legalább 5 éve gyakorolják szakmájukat. 12 versenyző (kategóriánként 4-4) a 2008. évi Pékipari Világkupán, 6 (kategóriáként 2-2) a 2007. évi Louis Lesaffre Kupán elért eredménye alapján indulhatott a versenyen, míg szintén hatan (kategóriánként szintén ketten-ketten) pedig „szabad kártyával” vettek részt a versenyen.



A magyar versenyző a „szabad kártyás”, 31 éves Izeli Róbert volt, aki Péksütemény kategóriában indult. E kategória résztvevőinek 8 óra alatt 9 terméket kellett elkészíteniük. A versenyen nyújtott teljesítményhez ezúton is gratulálunk!



A pártatlanság megőrzése érdekében, a verseny kezdetéig, a szervezők a zsűri tagjainak nevét sem hozták nyilvánosságra. Azonban tudni lehetett, hogy a tiszteletbeli elnök Peter Becker, a Pékipar Nemzetközi Szövetségének elnöke lesz. Végül a Lesaffre csoport kiemelt támogatásával megtartott verseny minden kategóriájának győztese „Mester Pék” címet nyert.



A versenyt Kenyér kategóriában Pao-Chun Wu, tajvani, Péksütemény kategóriában Thomas Planchot francia, Díszmunka kategóriában François Brandt holland versenyző nyerte meg. 





dr. Gúr Roland

 

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?