Támogatással a fóliában

Agro Napló
Hiába a több generációs szaktudás és az összefogás egy kertészcsaládban, egyre nehezebb megélni a fóliás zöldségtermesztésből. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program pályázatainak segítségével lehetne ugyan fejleszteni a technológiát, ám többnyire hiányzik az önerő. Így van ez a nagykőrösi Sz. Tóth családban is, de szerencséjükre az egyik fiú, László elnyerte a fiatal gazda támogatást.

 

- Régi termelő család a miénk. Édesapám kertészetében gyermekkorom óta dolgozom. Amióta az eszemet tudom, mindig termeltünk valamit. Ez a telep 2,5 hektárnyi területű, ebből az én gazdaságomhoz tartozik 1,2 hektár. Hidegfóliás kertészetről lévén szó, gyakorlatilag karalábéval és salátával kezdjük az évet, amihez még egy kis vajretek társul. Ezek után a fürtös uborka és paradicsom következik.



- Melyik megy a legjobban?



- Most igazából egyik sem. Tavaly egy picit jobb volt az uborka, de tartok tőle, hogy ez az idei év sem lesz az igaz. Ezért az idén a paradicsom felé tolódtunk. Elsősorban a hazai üzletláncoknak értékesítünk, emellett a kispiacok jelentik a második csatornát.



- Milyen a magyar termények iránti kereslet az áruházláncoknál? Állítólag az olcsó külföldi zöldségek miatt a magyar gazda nem fér be a terményeivel.



- Ez így van. Gyakorlatilag olyan feltételeket szabnak a számunkra, amit nem tudunk teljesíteni. Nem a szaktudás miatt, hanem a mennyiség, és az egyéb elvárások miatt.



- Az igazi megoldást a helyi, közvetlen értékesítési lehetőség jelentené?



- Hát, ez lenne a legideálisabb, és számomra a legkedvesebb. Körülbelül 15 éve kezdtem komolyan kertészkedni. Akkoriban gyakorlatilag ismeretlenül a nagybani piacra, és a Budapesten fellelhető piacokra szállítottunk. Kapcsolataink révén hatalmas mennyiséget el tudtunk adni. Sajnos az általunk ismert kereskedők egy része tönkrement, akik maradtak azok csak kis mennyiséget tudnak értékesíteni. Én a termelés csökkentését választottam.



- Valamiféle támogatás, pályázati lehetőség…?



- A fiatal gazda pályázatot megnyertem. Megvalósítására 4 évünk van.



- Mire fordítják a megnyert 10 millió forintot?



- A gazdaság komplett kiépítésére, modernizálására. Ez egy családi vállalkozás volt, amit most átvettem szüleimtől és minimális beruházásokkal versenyképesebbé tettem. Fűtést is tervezek a fóliákban, ezzel egy kicsit megnyújtanám a szezont, és ezzel elkerülhetem a piaci értékesítési csúcsokat.



- Milyen fűtésre gondol?



- A legolcsóbbra és legegyszerűbbre, egy fahulladékra alapozott fekvőkéményes, egyszerű fűtésre.



- Milyen a munkamegosztás a családtagok között?



- Én vagyok a gazda, és az öcsém segítségével végezzük a napi munkát. Édesapánk szaktanácsadóként van jelen a gazdaságban.



- Mennyire ad biztos megélhetést ez a családi vállalkozás?



- Jelenleg nagyon szerény a jövedelmünk. De a pályázat kapcsán is léphetnek majd fel problémák, mert 2007-ben kellett beadni a pályázatot, és abban az időszakban még egészen más számokkal számoltunk a jövedelmezőséggel kapcsolatban. Sajnos, ezen az élet nagyot változtatott. Jelenleg nem sok jóra számítok.

 

Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?