A mezőgazdaságban hasznosítható biotechnológiák a fejlődő országokban - FAO konferencia

Agro Napló
2010. március 1-4. között, Guadalajara-ban, Mexikóban rendezte meg a FAO „A mezőgazdaságban hasznosítható biotechnológiák a fejlődő országokban” című konferenciát. A konferencián megvitatásra kerültek a biotechnológiák nem csak mezőgazdasági, hanem halászati és erdészeti célú hasznosításának lehetőségei a fejlődő országokban, annak érdekében, hogy az innovatív, modern termelési módszerekhez, technológiákhoz ne csak a gazdag országok termelői férhessenek hozzá, hanem a szegény országok termelői is. A konferencián kiértékelték az eddig elért eredményeket és kudarcokat. A találkozó középpontjában nem a GMO-k álltak.

 

A FAO főigazgató helyettese, Modico Traoré tájékoztatójában elmondta, hogy „ a biotechnológiák eddig nem voltak pozitív hatással a fejlődő országok nagy részének életkörülményeire. Jelenleg a fejlődő országok nagy többségében még hiányzik a megfelelő technológia, az erre irányuló politika, a szakértelem és infrastruktúra”.



A FAO szerint a biotechnológiai innováció jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy 2050-re az élelmiszer termelés megduplázódjon és a klímaváltozással járó bizonytalanságokkal is szembeszállhassunk.



A mezőgazdasági innovációk között például vannak olyan jól sikerült rizs hibridek, melyek Afrikában a termelés megduplázódását eredményezték, a mesterséges megtermékenyítési módszerekkel sikerült Bangladesben megnövelni a tehenek tejhozamát, valamint a DNS-en alapuló módszerekkel be lehetett azonosítani a rákokat sújtó betegséget Indiában.



A biotechnológiák nagy részét azonban nem lehet teljes mértékben hasznosítani, mert a hangsúlyt a multinacionális cégek a genetikailag módosított szervezetekre helyezték, háttérbe szorítva a többi biotechnológiai újítást és azok mezőgazdaságban való alkalmazását. Ezen kívül nem valósult meg az állami és magán szektor közötti együttműködés sem.



A FAO a mezőgazdasági kutatás és fejlesztés újszemléletű megközelítését sürgeti, mely a mezőgazdasági biodiverzitás szélesebb körű és bölcsebb felhasználását a fejlődés elősegítése és az élelmiszerbiztonság növelésének érdekében támogatja.



„Az új technológiák a hatékonyság növelése és a termelési tényezők, valamint a biológiai sokféleség jobb hasznosításának révén kéne, hogy ehhez hozzájáruljanak. Ennek megvalósításához a termelők, az intézmények és a helyi közösségek nagyobb mértékű bevonása szükséges. Továbbá szükség lesz egyéb tényezők meglétére is, mint például a kedvező politikai háttérre, az intézményes támogatási rendszerre és az emberi és anyagi tőkébe országos szinten való beruházásra. A FAO a kistermelők támogatására koncentrálja tevékenységét annak érdekében, hogy fenntartható módon növekedjen a mezőgazdasági termelés, hogy javuljon a piacra jutás lehetősége és a termelők életkörülményei” mondta Traoré.



„A nemzetközi közösségnek kulcsfontosságú szerepet kell vállalnia a fejlődő országok támogatása terén a partnerségi megállapodások előmozdításával, a nemzetközi kooperáció keretszabályinak megállapításával és a megfelelő biotechnológiák megteremtésének, adaptálásának és bevezetésének finanszírozásával.”



Dr Hamar Balázs

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?