Nomád módon Kisfüzesen

Agro Napló
A texel kiváló holland húsjuh-fajta. Számos tévhit él az állattenyésztőkben arról, hogyan kell ezt a fajtát tartani. Kisfüzesen Dietrich János agrármérnök ezt a nagyon igényesnek kikiáltott juhot épület és abrak nélkül tartja. Érdemes elgondolkodni, hogyha ezzel a fajtával meg lehet ezt a technológiát valósítani, vajon működhet-e más fajtáknál is?

 

- Úgy kezdtem, ahogyan láttam, meg amit tanultam az egyetemen - hodály, abrakolás, juhász, legeltetés – kezdi történetét Dietrich János. - Nem volt kiforrott elképzelésem arról, hogy milyen technológiával szeretnék dolgozni. De állandóan figyeltem, tanultam, szakirodalmat olvastam, voltam Hollandiában, tapasztalatokat gyűjtöttem. Találkoztam emberekkel, akik elmondták, hogy ők mit láttak a világ különböző pontjain, és állandóan törtem az agyam azon: mit lehetne másképp, jobban csinálni, és természetesen olcsóbban. Mert ennek van egy gazdasági oldala is. És ez évről évre változott. Megcsináltam valamit, menet közben rájöttem, hogy ez nem az igazi, tudok jobbat, akkor átalakítottam. Mára eljutottam oda, hogy ezen a 100 hektáros gazdaságon, 200 anyajuhval teljesen egyedül ki tudok elégíteni minden termelési, tenyésztési, tartási igényt. Ma már épület nélküli tartásban vannak az állatok, az év 365 napján. Kint vannak a legelőn, amely be van kerítve. Ott történik minden gazdasági művelet - az ellés, az etetés, az itatás, az állatok kezelése.



A nyári hőséget az állatok a legelő erdős részén vészelik át. Az idei, nagyon kemény tél pedig arra is bizonyíték, hogy az eső, a hó és a hideg sem okoznak problémát. A texel-fajta nagy előnye még, hogy egyáltalán nem hajlamos a büdössántaságra. Az elmúlt 8 év alatt egyetlen ilyen eset sem fordult elő, pedig a legelőn gyakran állt a víz.





- Folyamatosan eljutottam oda, hogy ma már a tenyészállataimat, az anyákat sem abrakolom. Igény szerint kapnak lucernaszénát és legelhetnek. Szoptatási időben sem kapnak abrakot. Csak a bárányok, és egyéves korukig a tenyészállatnak meghagyott növendékek takarmányát pótolom ki abrakkal. Én hosszú távon gondoltam ezt végig, én 20 évre terveztem előre. Itt nem volt semmi. Nekem földeket, tenyészállatokat, gépeket kellett vásárolnom, az épületeket át kellett alakítanom. Ez rengeteg pénzbe került. Ennek a haszna csupán a juhtenyésztésből természetesen nem fog megjelenni. Az egész mezőgazdaságot - növénytermesztést, állattenyésztést, támogatásokat – együtt kell kezelni. Én benne vagyok most már 7 éve az agrár-környezetgazdálkodási programban, és a most induló, újabb ötéves programban is. Ehhez hozzájön a földalapú támogatás és az állatok eladásából származó bevétel. Így, együttesen, ezzel a technológiával hosszú távon mindenképpen eredményes lehet a juhtenyésztés.

 

Forrrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?