Az Amflora génmódosított burgonya engedélyezésének német visszhangja

Agro Napló
A bizottság által engedélyezett Amflora génmódosított burgonyafajta németországi termesztésével kapcsolatban a szövetségi szakminisztérium álláspontja a következő:

 

Ezt a döntést vártuk a bizottságtól és a koalíciós szerződésben foglaltakra utalunk:



„A biotechnológia egy fontos jövőbeli ágazat mind a kutatás, mind a gazdaság, mind a mezőgazdaság számára, és nemzetközi szinten már meghonosodott. Ezért kívánjuk a zöld géntechnika felelősséggel használható potenciálját alkalmazni.

Az Amflora genetikailag módosított, keményítőt tartalmazó burgonya termesztését kereskedelmi és ipari felhasználás céljaira támogatjuk.”



A minisztérium szerint idén a fajtát Mecklenburg-Előpomeránia tartományban legfeljebb 20 hektáron lehet termeszteni. Ott jelentkezett ugyanis egy gazdaság, mely vetőburgonyát kíván termelni. Több kérelem nem érkezett.



Ilse Aigner szövetségi szakminiszter támogatja azt az elképzelést, hogy a tagállamok nagyobb szabadságot élvezzenek a GMO-növények termesztéséről szóló döntéseknél.



A CDU és FDP pártok európai parlamenti képviselői dicsérték a bizottság döntését. Hangsúlyozták, hogy az új bizottság tudományos alapokon dönt és az európai kutatóintézetek vezető szerepet töltenek be a növényi biotechnológia területén, melyet meg is kell őrizniük.



Az Amflora fajta a génmódosítással a kifejlesztők szerint magasabb keményítőtartalommal bír, mely nagyobb gazdasági haszonnal jár a papír-, textil- és ragasztóanyag-iparban.







Dull Péter

 

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?