Madárinfluenza a Duna-Deltában

Agro Napló
Marian Zlota országos főállatorvos sajtótájékoztatón bejelentette, hogy Romániában újra megjelent a madárinfluenza. A duna-deltai Letea településen találták az első eseteket, majd ezután nagyon gyorsan az ettől pár kilométerre lévő Roxetti településen is megjelentek az elhullott madarak.

 

A főállatorvos sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy a helybeli lakosok elmondása szerint már 1-2 héttel ezelőtt is pusztultak az állatok, a tetemeket akkor még elásták a helybéliek. A főállatorvos bejelentette, hogy az Európai Uniós szabályoknak megfelelően azonnal elrendelte a két településen lévő teljes baromfi állomány elpusztítását és megsemmisítését. A mintavételek megtörténtek és azokat a Duna-deltában lévő Sulina településen lévő laboratóriumba szállították további vizsgálatokra. A korábban elhullott állatok tetemét kiásták, fertőtlenítették a területet és az állatokat megsemmisítették.



A főállatorvos szerint a lakosság nem partner a megelőzésben, hiszen a hatóság által elrendelt megsemmisítés előtt igyekeztek az állományt levágni és saját célra hasznosítani.

Emiatt az érintett két település köré 3 és 10 km-es körben különböző szigorúságú karantént állítottak. A teljes Duna- deltában korlátozták az állatok mozgását, adásvételét, ideiglenesen betiltották a baromfi piacokat.



A főállatorvos elmondta azt is, hogy a költöző madarak visszatértekor a madárinfluenza veszélye a Duna-deltában akár évente visszatérő jelenség is lehet, hiszen ez a terület a vándor-madarak első „ pihenőhelye „. Emlékeztetett arra, hogy az előző évben is márciusban észlelték az első eseteket, emiatt a román állategészségügy Sulina településen rendezte be Sapard pénzből azt az európai szintű, modern berendezésekkel ellátott laboratóriumát, amely alkalmas az elhullott állatok vizsgálatára.





Dr. Szabó József Andor

 

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?