Rövidhírek az USA-ból és Kanadából

Agro Napló

 

USA



Obama elnök 2010. február 1-jén benyújtotta a Kongresszushoz a 2011-es költségvetésre vonatkozó javaslatát. A költségvetés a mezőgazdasági fejezet teljes kiadásait növeli ugyan 3 Mrd dollárral 132,29 Mrd dollárra, ugyanakkor az opcionális, hosszabb távú törvényi felhatalmazással nem rendelkező diszkrecionális kiadásokat 1,17 Mrd dollárral csökkenti. A mezőgazdasági fejezet a tervek szerint sorrendben a harmadik legnagyobb százalékos csökkentést (- 5,9 %) kénytelen elszenvedni. Az elnök a mezőgazdasági fejezetben a 2010-es költségvetési javaslatához hasonló átcsoportosításokat tervez. Ennek megfelelően több pénzt szán az élelmiszerprogramokra, kutatásra, környezetvédelemre, míg csökkenteni kívánja a terménybiztosítási rendszerrel, valamint a közvetlen támogatásokkal kapcsolatos kiadásokat, és újra előkerült a támogatási limitek kérdése is.





A Környezetvédelmi Ügynökség (Environmental Protection Agency – EPA) 2010. február 3-án nyilvánosságra hozta – immár véglegesnek szánt – szabályozását az etanol-mandátumok végrehajtásával kapcsolatban. Az EPA 2010. vonatkozásában a cellulóz alapú üzemanyagra vonatkozó célkitűzést 6,5 millió gallonra módosította, míg a teljes megújuló üzemanyag célértéket – 12,95 Mrd gallon - változatlanul hagyta, ami arra enged következtetni, hogy a különbséget kukorica alapú etanol fogja majd kitölteni.





A Chicagói Árutőzsde (Chicago Mercantile Exchange – CME) február közepén bejelentette, hogy hamarosan új határidős terméket vezet be a szárított szeszipari melléktermék (Distillers’ Dried Grain – DDG) kereskedésére. A DDG futures egy újabb láncszem, amely az etanolüzemek kockázatkezelését könnyíti meg egy új hedzselési alternatíva bevezetésével. A DDG szerepe folyamatosan nő a takarmányozásban. 2009-ben körülbelül 30 millió tonna DDG-t állítottak elő az USA-ban az etanolgyártás melléktermékeként, melyből 5,64 millió tonnát exportáltak 1 Mrd dollár értékben. Egy kontraktus DDG futures 100 rövid tonna (91 tonna) DDG-nek felel majd meg.





A Szövetségi Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) első ízben folytatott le átfogó felmérést az amerikai organikus termelés szerkezetéről, melynek eredményeit februárban hozta nyilvánosságra. Az amerikai farmok kevesebb, mint 1 %-a szerzett organikus minősítést, és 3,16 Mrd dollár értékben értékesített organikus terméket 2008-ban. Összesen 1,6 millió hektárnyi termőföld áll organikus gazdálkodás alatt, amely a teljes mezőgazdasági célú földterület töredéke csupán. Jelen pillanatban Kalifornia használja ki legjobban az organikus termékek iránti egyre növekvő keresletet, mivel ez az állam adja az organikus farmok 20 %-át, és az értékesítésükből származó árbevétel 36 %-át.

 

Kanada





Február végén a kanadai kormányzat bejelentette, hogy megegyezésre jutottak a kínai hatóságokkal a sertéshús exportjához kapcsolódó kiegészítő tanúsítási kötelezettségekről, ezzel elhárult az utolsó akadály is a kanadai sertéshús kínai exportja elől. Kína a H1N1-re történt hivatkozással blokkolta 2009 tavaszán a kanadai sertésexportot, amelyet miniszteri szintű egyeztetéseket követően később feloldott. A szállítások újraindításának feltétele kiegészítő tanúsítvány nyújtása volt a kanadai hatóságok részéről, melynek feltételeiről és tartalmáról állapodtak meg februárban a felek. 2008-ban Kanada egyébként 45 millió dollár értékben szállított sertéshúst Kínába.





Gerry Ritz mezőgazdasági miniszter és Bernard Vallat OIE főigazgató közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Kanada az elkövetkezendő 4 évben 2 millió dollárral támogatja az OIE működését. Kanada az együttműködés részeként segítséget nyújt az OIE kapacitásépítéssel kapcsolatos projektjeihez.





A kanadai kormányzat 8,7 millió dolláros szponzorálásával, a Kanadai Tejtermelők Szövetsége (Dairy Farmers of Canada) és egyetemek együttműködésével tudományos klaszter jött létre, melynek célja a tejtermékek egészségre gyakorolt hatásának vizsgálata, és a termelékenység fokozása állategészségügyi és tenyésztési szempontok figyelembe vételével.





Dr. Tóth Attila

 

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?