Kockázat és válságkezelés a mezőgazdaságban konferencia

Agro Napló
A mezőgazdasági biztosítások Uniós és nemzetközi szinten az elmúlt években egyre inkább növekvő szerepet töltenek be. A természeti katasztrófák, az éghajlatváltozás valamint pl. a világpiaci árak változékonysága egyaránt negatív hatással lehetnek a termelői jövedelmekre.

 

Spanyolország nagy tapasztalattal rendelkezik e kérdések kezelése téren, így kihasználva a spanyol EU elnökséget „Kockázat és válságkezelés a mezőgazdasági biztosításokban” címmel 2010. március 15-17. között nemzetközi konferenciát hívott össze Madridban. A 40 ország 600 szakértője részvételével rendezett eseményennemzetközi szervezetek (FAO, OECD, OIE, WTO), kormányzati szervek, mezőgazdasági érdekvédelmi szervezetek és a biztosító társaságok is bemutathatták vonatkozó tapasztalataikat.



A konferenciát az ENESA (Mezőgazdasági Biztosításokért felelős Állami Intézmény - Entitad Estatal de Seguros Agrarios) szervezte.



A Spanyol Kombinált Mezőgazdasági Biztosítási Rendszer az 1978. évi LXXXVII. Törvény alapján került létrehozásra. Ebben beazonosításra kerülnek a biztosítható kockázatok és termények, ugyanígy a rendszer minden egyes elemének funkciói. A rendszernek keretet biztosító alapelvek az említett törvény elfogadása óta nem szenvedtek érdemi átalakítást. A biztosítási rendszer a spanyol kormány által évről évre jóváhagyott Éves Tervek nyomán folyamatosan megújításra és frissítésre kerül.



Spanyolországban 500.00 termelő rendelkezik valamilyen mezőgazdasági biztosítással. A különböző mezőgazdasági szektorok tekintetében átlagosan 55% a biztosítási lefedettség mértéke.



A jövőre nézve a spanyol kormány nagy jelentőséget tulajdonít a Mezőgazdasági Biztosítások Nemzetközi Obszervatóriuma elindításának. Ezen szervezet az információszolgáltatás mellett a tapasztalatcserét lesz hivatott elősegíteni.



Az ENESA, valamint a spanyol mezőgazdasági szervezetek készek megosztani tapasztalataikat minden érdeklődő intézménnyel, szervezettel.



A spanyol elnökség keretében tartott eseményen felszólalt Elena Espinosa környezet-, vidék- és tengerügyi miniszter, Carina Folkeson, az Európai Bizottság, Paola Grossi, a COPA-COGECA képviselője. Algéria, Argentína, Ausztria, Brazília, az Egyesült Államok, Franciaország, Kanada, Lengyelország, Németország, Oroszország mezőgazdasági biztosítási rendszerei részletesen is bemutatásra kerültek. A nagyszabású konferencián hazánkat az FVM és a MOSZ küldöttsége képviselte.



A konferencián elfogadott következtetések valamint az ott elhangzott előadások letölthetőek az esemény hivatalos honlapjáról:



http://enesa.mapa.es/





Szentmáry Tamás

 

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?