Fogathajtók egymás közt

Agro Napló
A tavalyi sikerek megismétlődésében bízik a Magyar Lovas Szövetség fogathajtó szakága, hangzott el a sportág izsáki rendezvényén. Ebben az évben az Egyesült Államokban és Olaszországban találkoznak a világ legjobb fogathajtói.

 

Németország, Hollandia és Magyarország tartozik a meghatározó nemzetek közé a fogathajtásban. Ezt az elmúlt év eredményei is bizonyítják, a kecskeméti Kettesfogat-hajtó VB-n Lázár Zoltán bronzérmes lett, csapatban pedig ezüstérmet szerzett Magyarország.



A fogathajtók Izsákon tartottak közgyűlést, amelyen az idei tervekről is szó volt. Az egyesfogatok a római világbajnokságon állnak rajthoz augusztusban, a négyesfogatok számára pedig az Egyesült Államokban lesz világbajnokság októberben. A részletekről Finta Gábor, a fogathajtó válogatott szövetségi kapitánya tájékoztatott.



- Készülünk a 2010-re, amikor a négyeseknek lesz világbajnoksága. A lovas világjátékokat Amerikában, Kentucky-ban rendezik, ide készül a négyesfogat-hajtó magyar válogatott. A kettesfogatoknak pedig megint csak egy nagy verseny következik év végén, ez a Duna-Alpesi Kupa. No, és a különböző nemzetközi versenyekre ugyancsak készülnünk kell.





Magyarországon a fogathajtó szakágnak 127 tagegyesülete van, és összesen 241 igazolt versenyzője. A céljuk ebben az évben is az, hogy megőrizzék helyüket a világ legjobbjai között. Mint azt Mondok József, a Magyar Lovas Szövetség fogathajtó szakágvezetője nyilatkozta, a legnagyobb ellenfelek ismét a németek és a hollandok lesznek.



- A négyesfogat-hajtásban a rendszerváltást követően volt egy időszak, amikor egy picit hanyatlott a szakág. De hát nehéz mindig a legjobb három közé tartozni, hiszen 6-7 olyan ország van, ahol nagyon tehetséges versenyzők találhatók, és komoly pénzt szentelnek a felkészülésre, a fogatok építésére. Velük szemben nagyon-nagyon nehéz tartani a frontot.

 

Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?