Földvásárlási moratórium

Agro Napló
A 2011. április 30-án lejáró moratóriumot további három évvel meg kell hosszabbítani

 

Szakmai egyeztetést kezdett hétfőn Budapesten az agrártárca az ágazat szakmai és érdekképviseleti szervezeteivel a külföldiek földvásárlási moratóriumának meghosszabbítását célzó, az unió illetékes szakbizottságai számára készülő magyar beadvány tartalmáról.



A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Érdekegyeztető Tanács (FÖVÉT) első ülését követő sajtótájékoztatón Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter közölte: a minisztérium átadta a tárca által az ügyben készített szakmai anyagot a FÖVÉT-ben képviselt szervezetek megbízottainak. Az anyagot a szakmai és érdekképviseleti szervezeteknek jövő hét szerdáig, a FÖVÉT következő üléséig kell véleményezniük, s ezt követően küldi el a dokumentumot a minisztérium az unió illetékeseinek, hogy megkezdődhessen az EU-ban is a magyar kérésről a szakmai egyeztetés.



A miniszter közölte: Magyarországon szakmai körökben teljes az egyetértés - pártállástól függetlenül -, hogy a 2011. április 30-án lejáró moratóriumot további három évvel meg kell hosszabbítani.



Az agrártárca irányítója a moratórium meghosszabbításának indokai között említette többek között a földtulajdon-viszonyok sajátos voltát, azaz, hogy a megművelt földterület mintegy 68-70 százaléka bérelt terület. Továbbá a magyar tulajdonosi szerkezet elaprózott, az átlag földterület nagysága 2 hektár körüli. Emellett a magyar földárak jelentős - 3-20-szoros - mértékben maradnak el az iparilag fejlett uniós tagállamok földáraitól. Mindezt tetézve az unió új tagországainak gazdálkodói alacsony támogatottsági szintről indulva, kisebb tőkét halmozhattak fel, ezért versenyhátrányban vannak a régi tagországok agrárvállalkozóival szemben.



Gráf József az MTI kérdésére válaszolva elmondta: bízik abban, hogy Magyarország eléri a moratórium meghosszabbítását. A kérelmet hivatalosan ez év augusztus végéig kell megtenni. Az optimális pedig az lenne, ha az unió illetékesei jövő év januárjában hoznának döntést az ügyről - tette hozzá, utalva ugyanakkor arra, hogy a mára már elavult földtörvényt mindenképpen meg kell változtatni.



Dékány András, az agrártárca sajtófőnöke emlékeztetett arra, hogy a FÖVÉT tagjain kívül a hétfői egyeztetésen jelen volt Font Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának fideszes elnöke, Godó Lajos szocialista országgyűlési képviselő, továbbá Forgács Barna, a Magyar Agrárkamara elnöke is. 

MTI

 

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?