Franciaország határozottan kiáll a Közös Agrárpolitika védelmében

Agro Napló
A Közös Agrárpolitika (KAP) jövőjével összefüggésben határozott nyilatkozatot tett a mai napon a Francia Köztársaság elnöke. Nicolas Sarkozy deklarálta, hogy készen áll harcot folytatni a KAP védelmében.

 

A köztársasági elnök elmondta, hogy inkább vállal egy Unión belüli „krízist”, mint sem hogy elfogadja a KAP lebontását és hogy hagyja, hogy a spekuláció határozza meg a mezőgazdasági árakat, ezzel is lehetetlenné téve a francia gazdálkodóknak, hogy kellőképpen élvezhessék munkájuk gyümölcsét.



Elmondta azt is, hogy nem fogja megengedni, hogy a francia mezőgazdaság háttérbe szoruljon, mialatt az önellátás és az élelmezésbiztonság kérdése döntővé válik és miközben nők, férfiak és gyermekek halnak éhen a világon.



A Franciaország és Magyarország számára is kiemelt jelentőségű kérdés vonatkozásában érdemes áttekinteni, mindenekelőtt a KAP jövőjéről folytatott diskurzusok egy korábbi jelentős állomásáról, a 2009. december 11-én Párizsban, Bruno Le Maire, francia élelmezésügyi, mezőgazdasági és halászati miniszter meghívására 22 uniós tagország képviselői részvételével megtartott, a Közös Agrárpolitika jövőjét megvitató találkozóról készült magyar (http://www.fvm.hu/main.php?folderID=2290&articleID=15175&ctag=articlelist&iid=1 ) és francia nyelvű (http://agriculture.gouv.fr/sections/presse5022/flash/appel-paris-pour ) tudósításokat is.

 

dr. Gúr Roland

 

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?