Mi tesz a TÉSZ Németországban?

Agro Napló
A Nürnberg környéki Knoblauchsland (Fokhagymaföld) Németország egyik legnagyobb zöldségtermelő vidéke. A kisebb területen gazdálkodók közösen értékesítik terményeiket, míg a nagyobb farmok maguk veszik fel a kapcsolatot az áruházláncokkal.

 

Egy, 30 termelő összefogásával létrejött termékértékesítő szövetkezet is működik a vidéken, amelynek elsődleges feladata az áruházláncokkal történő szerződéskötés, a kereslet-kínálat összehangolása, a minőség ellenőrzése. Éves forgalmuk 10-11 millió eurót tesz ki, amellyel Németország 32 zöldség-gyümölcs értékesítő szervezete között a kisebbekhez tartoznak.



A magyarországi TÉSZ-ektől eltérően Németországban a támogatás feltétele, hogy az éves forgalom elérje az 5 millió eurót, míg a taglétszám legalább 15 fős legyen. Figyelemreméltó, hogy sok gazdaság tulajdonosa kertésztechnikusi végzettséggel rendelkezik. Közéjük tartozik Renate Höffler zöldségtermelő (Nürnberg-Kleinreuth) is.



- A 150 éves múltra visszatekintő gazdaságunkban jelenleg 10 hektáron szántóföldi zöldségtermesztést folytatunk. A másfél hektáros üvegházunkban paradicsomot és uborkát állítunk elő. Az öt állandó dolgozó családtag, rajtuk kívül szezonban 10 embernek biztosítunk munkalehetőséget. A Hollandiából beszerzett paradicsompalántákat perlitben neveljük. A növény fejlődéséhez szükséges körülmények biztosításáért számítógép felel. A tápoldatozást, a fűtést, az energiaernyőt, az esetleges szellőztetést mind-mind számítógép vezérli. Az öntözést teljes egészében esővízből oldjuk meg. A 10 ezer négyzetméternyi tetőfelületről sikerül biztosítani az ültetvény teljes vízigényét. A víz zárt rendszerben cirkulál, vagyis, ami a termesztő edényekből alul kifolyik, az egy szűrést követően ismét visszakerül a körforgásba. A fűtés gázzal történik. Egy köbméterért 45 eurócentet fizetünk. A havi fűtésszámlánk február folyamán a 35 ezer eurót is elérte. Egy négyzetméterről átlagosan 45 kilogramm paradicsomot szedünk az április közepétől november közepéig tartó idény alatt. Ez, tavaly 3 kilóval még többre sikeredett. Egy kilogramm paradicsom előállítási költsége egy euró, míg mi 1 euró 30 centet kapunk érte az áruházláncoktól. Ők 2 euróért teszik ki a polcaikra - fejezte be a téjékoztatást Renate Höffler.







Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?