Mundia Mediterra kiállítás

Agro Napló
A GFAR 2010 konferenciához kapcsolódva nyílt meg a montpellier-i kongresszusi központban – elsősorban a közel kilencszáz résztvevőre számítva – a Mundia mediterra kiállítás, amit Marion Guillou, az INRA elnök-főigazgató asszonya nyitott meg Amin Ahmed Mohamed Othman Abaza egyiptomi mezőgazdasági miniszter, valamint Adel El-Beltagy, a GFAR elnöke, az ICARDA volt főigazgatója jelenlétében.

 

Az elnök-asszony nem mulasztotta el megemlíteni és Nicolas Sarkozy köztársasági elnök nevéhez kötni az „Union pour la Méditerranée” kezdeményezést, ami Franciaország száma különleges fontossággal bír és ennek mezőgazdasággal kapcsolatos tevékenységében az Agropolis (www.agropolis.fr) Montpellier nagyon komoly súllyal van jelen. Gyakorlatilag ez az esemény volt az első alkalom, hogy Marion Guillou mint az Agreenium konzorcium elnöke jelent meg a nyilvánosság előtt és a szerveződés logója először szerepelt a szponzorok között. . Mint azt korábban már több alkalommal jeleztük, az Agreenium az elkövetkezendő hónapokban érdemben is megkezdi működését, noha elsősorban egy virtuális hálózat lesz, nem pedig fizikai valósággal is bíró klasszikus intézmény. A francia oktatás- és kutatás-politikában jártasak szerint az Agreenium megalakításával az érintett intézmények (INRA, CIRAD, AgroParisTech, SupAgro, Agrocampus Ouest, ENVT) célja a nemzetközi szinten való hangsúlyosabb megjelenés mellett országon belül az egyre hangsúlyosabb egyetem-központú K+F rendszer valamilyen szintű ellensúlyozása is volt. Egészen markáns vélemények szerint a SupAgro azért érdekelt szinte mindenki másnál jobban az Agreenium működésében, mivel attól tart, ellenkező esetben gyakorlatilag eltűnne az Université de Montpellier-ben és így egyfajta „áldozatává” válna a köztársasági elnök által szorgalmazott egyetem-központúságnak.



A francia nemzeti kutatási ügynökség, az ANR korábban egyáltalán nem finanszírozott fejlesztési célú programokat, most azonban ők írták ki azt a pályázatot, amit az Agropolis nyert el egy úgynevezett „jövőbetekintő egyeztető műhely” (atelier de réflexion prospective) indítására. Ennek keretében az idei év elején megkezdődött a földközi-tengeri térség mezőgazdasági potenciáljának és jövőképének fölmérése, valamint az ezekhez kapcsolódó francia kutatási programok tervezése – a folyamat várhatóan két éven belül befejeződik (Quelles recherches et quels partenariats pour la Méditerranée?). Szemmel látható, hogy Franciaország a Földközi-tenger térségében mindenképpen vezető pozíciót akar magának, és ennek egyik eszközéül használja a mezőgazdasági kutatást is, amit a térség vonatkozásában Montpellier, az Agropolis Intermational és partnerintézményei együttese testesít meg.



Hozzáértők egyetértenek abban, hogy az Agropolis-partner INRA esetében még el kell telnie néhány hónapnak, míg az új nemzetközi kapcsolati stratégia megfogalmazódik és véglegessé válik – ennek előföltétele, hogy elkészüljön az intézmény új stratégiai programja és azt el is fogadják. Ez a bizonytalanság a már jelenleg is futó vagy előkészített, elsősorban kutatói, kutatócsoporti szintű nemzetközi együttműködéseket nem érinti, az olyan, elsősorban a külpolitikai prioritásokhoz is valamilyen szinten kapcsolódó együttműködések esetében pedig, mint pl. a GFAR vagy a CGIAR a fő hangsúly a CIRAD-on van. 





Somogyi Norbert, TéT attasé

 

Forrás: FVM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?