Orosz agrárhírek

Agro Napló

 

•Nemrégiben Vlagyimir Putyin, orosz miniszterelnök egy ún. szelektor értekezletet, vagyis videokonferenciát tartott a mezőgazdaságban kiemelten érdekelt megyék kormányzóinak a tavaszi munkálatokat ellenőrizendő.

Mint mondta, a szezonális munkákra 25 milliárd rubelt (1 Rbl= 6,6 Ft.) különítettek el, ebből a rövidlejáratú hitelek támogatására 13,7 mrd rubelt, a vegyszerek vásárlási költségeinek részleges kompenzációjára 4,72 mrd rubelt, a termés biztosításának támogatására 2 mrd rubelt, az elit vetőmagtermelésre pedig 500 millió rubelt.



•Az altáji agrárszakemberek közös petícióval fordultak az orosz elnökhöz és kormányhoz annak érdekében, hogy a kríziskezelő intézkedések meghozatalakor véleményüket is vegyék figyelembe.



Így javasolják, hogy a gabona, tej és hús esetében, vagyis az alapvető termékek vonatkozásában hozzon a kormány egy olyan döntést, amely megállapítja a minimálárat az önköltség és rentabilitás figyelembevételével. A központi tervezés hibái miatt a gazdáknál maradt nagymennyiségű gabonát az állam vásárolja fel a fent említett önköltség és rentabilitás kiszámításával. Az orosz kormány adja feladatul a Mezőgazdasági Minisztériumnak, hogy minden megyére vonatkozóan pontos tervet a gabonatermelésre a helyi sajátosságok alapul vételével. A Föderális Monopolellenes Bizottság indítson vizsgálatot a szibériai régióban a gabonaárak vonatkozásában, felderítve egy esetleges árkartell meglétét. Az állami támogatások megváltoztatását annak érdekében, hogy minden mezőgazdasági vállalkozó egyaránt részesedhessen bennük.



Tekintettel arra, hogy ez a manifesztum pár nappal a miniszterelnöki értekezlet előtt zajlott, nem kizárható, hogy Putyin így kívánt gyorsan reagálni az altájiak felvetéseire, hisz a videokonferencián több kérdésre már megoldást is javasolt.





Kenedi Ákos

Forrás: FVM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?