Európai erdők védelméért konferencia

Agro Napló
Március elején az Európai Bizottság nyilvános vitát kezdeményezett az európai erdők védelmével kapcsolatban nyilvánosságra hozott Zöld Könyvről (ZK).

 

A COM 2010. július 31-ig várja az észrevételeket:

http://ec.europa.eu/environment/consultations/forests_en.htm  



A ZK kiemelt témája volt a spanyol EU elnökség által két helyszínen (La Granja-Valsain) szervezett „Európai Erdők Védelméért” konferenciának. A 250 fő részvételével rendezett nemzetközi eseményentöbbek közöttaz EU-27-ek, Norvégia, Svájc, a COM, az EP, a FAO továbbá az erdészeti szakmai szervezetek (CEPF), kutatóintézetek (COM-JRC, EFI) a feldolgozóipar (CEPI), a spanyol autonóm tartományok valamint környezetvédő szervezetek (WWF, Ecologistas en Acción) képviseltették magukat. A konferenciát a spanyol szaktárca (MARM) és az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatósága szervezte.



A plenáris nyitóülésen beszédet mondott Elena Espinosa spanyol környezet-, vidék- és tengerügyi miniszter, Lars Peder Brekk, norvég mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter, Janusz Zaleski lengyel környezetvédelmi miniszter-helyettes valamint Karin Kadenbach EP képviselő. Janez Potočnik környezetvédelmi biztos videó üzenetében köszöntötte a konferencián megjelenteket.



A spanyol és norvég miniszter a 2011. júniusában Oslóban sorra kerülő miniszteri konferencia társelnökeként hangsúlyozták, egy új jelentés kiadását tervezik, amely alapján a Forest Europe jövője kerül megvitatásra.



Az európai erdők 85%-a az EU-n kívül található. A norvég miniszter ennek kapcsán egy európai jogilag kötelező jellegű eszköz bevezetésének szükségességét emelte ki.



Potočnik a ZK fontosságáról és az Erdészeti Stratégia megújításának szükségességéről szólt, az erdőket a „biodiverzitás erőművei”-ként jellemezte.



Espinosa kiemelte, fontos lenne pontosan meghatározni az éghajlatváltozás erdőkre gyakorolt hatását, továbbá megismerni ez utóbbiak milyen szerepet tölthetnek be a klímaváltozás enyhítésében. Az erdőtüzek kapcsán jelezte, azok eddig elsősorban a mediterrán régióban jelentkeztek, mára azonban már új európai térségekben is megjelentek.



Robert Flies (COM) a ZK bemutatása mellett elmondta, az EU 150 millió hektár erdőterülettel rendelkezik, az erdőtüzek évente átlagosan 500 ezer ha-nyi területen pusztítanak.



A plenáris ülést követően 2 munkacsoportban (erdőket érő hatások és fenyegetések, erdők és biodiverzitás; illetve erdészeti információs rendszer) folyt az egyeztetés. Bemutatásra került egyebek mellett az erdőtüzek elleni védekezéssel kapcsolatos kutatást szolgáló COM projekt (Fire Paradox) eredményei.





A konferencián elfogadott ún. Valsaini Nyilatkozat (Declaration of Valsain) az alábbi linkre kattintva tölthető le:

http://www.mapa.es/notas/documentos/n100407%20declaracion%20de%20valsain.pdf  



A spanyol EU elnökség tervei szerint a Nyilatkozat hozzájárulást jelent a Környezetvédelmi Miniszterek 2010. június 21-i Tanács ülésén elfogadandó Tanácsi Következtetésekhez.



Kapcsolódó honlapok:



•Európai Bizottság erdővédelemmel kapcsolatos honlapja:

http://ec.europa.eu/environment/forests/fprotection.htm  

•Forest Europe:

http://www.foresteurope.org/  

•Fire Paradox projekt:

http://www.fireparadox.org/  

•Erdőtűz elleni védekezés Spanyolországban:

http://www.mma.es/portal/secciones/biodiversidad/defensa_incendios/index.htm  

•Spanyol Erdészeti Stratégia:

http://www.mma.es/secciones/biodiversidad/montes_politica_forestal/estrategia_monte/pdf/sfs.pdf  





Szentmáry Tamás

 

Forrás: FVM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?