Kevés a körte

Agro Napló
A piac igényeinél csak sokkal kisebb mértékben pályáznak gyümölcsösök telepítésre a magyar gazdák. Az okok között említik az érintettek a könyörtelen nemzetközi árversenyt, és egyes termékek esetében a túltermelést.

 

A gyümölcsök között a kivételek közé tartozik a körte, ebből ugyanis még annyi sincs, ami a hazai piacot lefedné. Szerencsére akadnak akik ebben látják a lehetőséget. Közéjük tartozik, az örkényi Doricsák István, aki 5 hektáron telepített körtefa csemetéket.



- Az uniós pályázatok sokat segítettek, mert saját erőből egy ekkora beruházást nem tudtam volna megvalósítani. Az 50 százalék saját erő előteremtése nehéz volt, de végül sikerült. Ezt a beruházást tavaly tavasszal kezdtük el. Először az ültetvény kerítése készült el, majd következett a mélyszántás, a mélylazítás, a támrendszer kialakítása. A csemetéket 2009 őszén kezdtük ültetni, majd az öntözőrendszer kivitelezésével folytattuk.



Ahogy mondani szokás, a fiatal gazda már az anyatejjel szívta magába a gyümölcstermesztés fortélyait, hiszen szülei is ezzel foglalkoztak. Az örkényi gazdaképzőben tanult, ezt követően elvégezte a kecskeméti kertészeti főiskolát is. Mégis akadt olyan gyümölcsöse, ami nem hozta meg a várt eredményt.





- A magyar terményeknek a nagy részét nem lehet eladni. Amit megbántam, az az almatermesztés, mert a 9-10 forintos az almaárból nem lehet megélni. Itt a környékünkön velem együtt többen foglalkoznak földieper-termesztéssel. Hiába jön be az import eper olcsón, szép nagy, de az íze szerencsénkre nem veszi fel a versenyt a magyarországival.



A dél-amerikai, vagy éppen olasz kezek által szüretelt körte sok hazai zöldségesnél fellelhető. Éppen ezért ideje, hogy magyar gyümölcsöt is tehessünk a kosarunkba. De vajon a termelőnek megéri?



- Ennek a fajtának – mutat a gazda az egyik fácskára - a termésátlaga 60-70 tonna lenne majd hektáronként, de fennáll a veszélye annak, hogy a mi klímánkat nem fogja bírni, tehát kevesebb lesz a hozama. Az pedig még nagyobb fejfájást okoz, hogy nehezen tudunk megküzdeni a körtelevél bolhával. Az uniós szabályok következményeként rengeteg régi, hatásos növényvédő szert kivontak a forgalomból. Amik helyettük vannak, azoknak rövid a hatásspektrumuk, és sűrűbben kell védekezni a kártevő ellen.



A háromhektárnyi almáson kívül szilva is található a birtokon, és az előző pályázatból egy 530 négyzetméteres hűtőt is felépített a gazda.



- Már nem szeretném tovább bővíteni a gyümölcsöst. Ha ennyiből nem él meg az ember, akkor fölösleges erőltetni. Gyümölcstermesztéssel szeretnék életem végéig foglalkozni, mert ebben nőttem fel. Nem könnyű, de szeretem.

Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?