Az Expó szervezői olyan rádióhullámú azonosító rendszert fognak alkalmazni, melyekkel kiszűrik a nem a hivatalos beszállítóktól érkező élelmiszereket, így a gyártótól, feldolgozó üzemektől a raktározáson keresztül a szállításig az egész láncfolyamatot ellenőrizni fogják.
„Csak egy ilyen típusú rendszerrel garantálhatják a szervezők az élelmiszer biztonságát a gyártási folyamattól a fogyasztó asztaláig”- mondta a hivatalvezető-helyettes a sajtótájékoztatón.
A világkiállítás éttermeit szigorúan az érdemek szerint választották ki. Több mint 2000 dolgozó fog ezen vállalatoknak segédkezni a rendezvény ideje alatt, akik intenzív élelmiszerbiztonsági képzést is kaptak. A helyi élelmiszer ellenőrzési hatóság három ellenőrző pontot fog felállítani, melyek egyenként 50 különböző termék vizsgálatára lesznek képesek, és az eredményt 30 perc alatt produkálni tudják.
Az Expó 184 napja alatt a rendezők mintegy 70 millió látogatóval számolnak, akik különböző étkezési kultúrával bírnak Ezért is kiemelten fontos, hogy a kínált ételek megfeleljenek az előírásoknak.
A világkiállítás területén 150 élelmiszerüzlet és 250 étterem üzemel majd, akiknek az étlapon fel kell tüntetniük a kínált étel összetevőit. A hivatal 30 megfigyelő ponton fogja ellenőrizni az ivóvíz minőségét, valamint az Expó területén kívül eső mintegy 50 ezer étterem is fokozott élelmiszerbiztonsági ellenőrzésekre számíthat ezen időszakban.
A sajtótájékoztatón a hivatalvezető-helyettes eloszlatta a használt vagy rossz minőségű étolaj felhasználásával kapcsolatos félelmeket, mondván az elmúlt több mint 2 év ellenőrzései során az éttermek 99%-a megfelelt az ezzel kapcsolatos előírásoknak.
Bíró István
Forrás: FVM