Rosszelhoznadzor

Agro Napló
Szergej Dankvert, az Oroszországi Föderáció Állat- és Növény-egészségügyi Szolgálatának (Rosszelhoznadzor) vezetője, a napokban részletes interjúban vázolta a szolgálat tevékenységét, jelenlegi helyzetét.

 

A hosszú nyilatkozatból érdemes a külföldi beszállítókkal kapcsolatos véleményét idézni. Elmondása szerint a külföldi partnerek egyre inkább elfogadják azt a WTO-ban is lefektetett elvet, miszerint a fogadó ország minőségi követelményeinek kell eleget tenni. Természetesen nem minden esetben zökkenőmentes a kapcsolat, az USA például a sertésszállításoknál nem tudta, vagy akarta teljes mértékben az orosz feltételeket biztosítani, így szigorú, minden tételre kiterjedő monitoringot vezettek be e terméke esetében.

Ennek eredményeképpen 2009 decemberében 13 nagyvállalatot kellett ideiglenesen letiltani az orosz szállításokról, mert antibiotikum maradványokat találtak a sertéshúsban. A szolgálat szeretné elérni, hogy háromlépcsős monitoring szűrőn keresztül jusson el a termék a fogyasztóig. A külföldi szállító önmagánál folytasson ellenőrzést, az orosz föderális szervezet is párhuzamosan ellenőrizzen, és a regionális állatorvosi felügyelet is végezzen alapos vizsgálatokat az orosz vásárló asztalára kerülő termékek vonatkozásában.

A föderális és regionális szervezetek közötti munkamegosztás még nem teljesen rendezett, ez ügyben van még mit megvitatni a régiók vezetőivel. Dankvert szerint a cél az, hogy minden, ami a régió területén történik, az a regionális felügyelet felelőssége, a régiók közötti termékmozgás, és az export-import felügyelete pedig a föderális szervezet feladata legyen. Ez nagyjából az USA rendszerének felelne meg, de ehhez például a föderális ellenőröknek is ott kellene lenniük a gyártóüzemekben. Az USA-ban a 6300 engedélyezett vállalat mindegyikében jelen van a föderális szolgálat munkatársa.

Szavai szerint az üzleti élet és a szolgálat között alapvetően az ellentmondás abból származik, hogy az előbbi lényegesen kevesebb kontrollt szeretne tevékenysége során. Ehhez azonban nagyobb felelősség kell, hogy párosuljon. Költői kérdésként veti fel azt, hogy vajon melyik vállalkozó hajlandó 3-5 öt évre bevonulni a börtönbe és/vagy 10000 USD bírságot fizetni azért, hogy nem megfelelő minőségű a terméke?

 



A Rosszelhoznadzor vezetője feltehetően nem véletlenül időzítette interjúját az elmúlt hétre, ugyanis akkor került nyilvánosságra az orosz kormány 299-es számú rendelete, amely jelentősen szűkíti a Rosszelhoznadzor jogosítványait. Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök egy olyan rendeletet írt alá, amely a növényvédelmi és karantén ellenőrzés jelenlegi rendszerét eltörli, amely az engedélyeztető rendszer helyett az ún. bejelentési kötelezettséget írja elő.

Putyin szerint ugyanis a meglévő és tagadhatatlan korrupció mellett teljességgel legális módszerek is léteznek a vállalkozók kiszipolyozására. A kereskedelembe kerülő áruknak egy sor engedély kell, kötelező állami regisztráción kénytelenek átmenni, és sajnos ezek nagy része csak a nyereség megtizedelését szolgálja. A rendelet előírja, hogy passzusainak betartását az orosz Mezőgazdasági Minisztériumnak kell ellenőrizni, és minden negyedévben jelentésben kell beszámolnia az adminisztratív reform előrehaladtáról. 





Kenedi Ákos

 

Forrás: FVM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?