Egy falu, egy megawatt

Agro Napló
„Egy falu – egy megawatt” – ezt a célt tűzte ki maga elé a bükkaranyosi központú Leader-csoport. Az energiatermelő program több ütemben valósulna meg, és a tervek szerint nemcsak a bioenergia-termelés, hanem a helyi foglalkoztatás is hasznát látná.

 

- Mi nem munkahelyeket akarunk teremteni, hanem értékteremtő munkát végeztetnénk lehetőleg mindenkivel, akinek jelenleg nincs munkaviszonya – magyarázza Nagy József, a BÜKK-MAK Leader ügyvezetője. – Úgy gondoltuk, hogy a képzetlen munkaerőhöz a hulladékgazdálkodás áll a legközelebb. Ezért fogalmaztuk meg a biomassza begyűjtését, és ilyen formájú hasznosítását. Az elektromos áramnak jó ára van. Azt szeretnénk, hogy ne csak a jelenlegi szolgáltatókra legyünk hagyatkozva, hanem mindenki termelje meg azt a villamosenergiát, amire szüksége van.



A BÜKK-MAK Leader öt pontban határozta meg, milyen területeken kellene előrelépni.

- Az első helyen a közösségi energiatermelés van, a második helyen a 21. századi tiszta technikák, technológiák meghonosítása, majd ennek a kettőnek az alapján a közösségfejlesztés, a tiszta, vonzó törekvések kialakítása, illetve, majd a végén, az idegenforgalom fejlesztése.



A megújuló energiaforrások felhasználása érdekében több borsodi településsel is együttműködést kötöttek, köztük Bőccsel. A falu polgármestere S. Nagy László bizakodó.



- Szebbé, jobbá, élhetőbbé kell tenni a községet. Ennek anyagi alapját szeretnénk megoldani az előállított villamosenergia eladásából. Ez Bőcs önkormányzatának hosszú távon biztos bevételt jelenthetne, amit aztán a köz javára tetszőlegesen használnánk fel.



A program mottója „Egy falu – egy megawatt”



- Abból indultunk ki, hogy a megújuló energiaforrások két nagy csoportba oszthatók: tervezhetők és nem tervezhetők – veszi át a szót Nagy József. - Jelenleg a napenergia és a szélenergia nem tervezhető, a biomassza, a vízenergia és a geotermikus energia viszont igen. Megnéztük, hogy milyen alapanyagok állnak a rendelkezésünkre. Kézenfekvő volt, hogy a jelenleg hulladéknak számító kommunális zöldhulladék begyűjtése, a mezőgazdaság másodlagos termékeinek a hasznosítása, esetleg a kommunális szennyvíziszapnak a hasznosítása biogáz-erőművekben kiváló alapja lehet egy energianyerő-rendszernek. Ráadásul a programba később is bárki bekapcsolódhat. Nem kell földrajzilag összefüggő terület, tehát akár Pécsről, Békéscsabáról bárki beléphet ebbe a Mikrovirka (Magyar Virtuális Mikrohálózatok Mérlegköri Klaszter) típusú energiatermelő közösségünkbe, ami afféle energiatermelő hangyaszövetkezet.



A BÜKK-MAK Leader közösség „1 falu – 1 megawatt” programja több ütemben valósulna meg, és ha minden megfelelően alakul, akkor nemcsak a megújuló energiaforrásokat használják majd ki, hanem javíthatnak az itt élők életminőségén is.

Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?