A biogáz helyben hasznosul

Agro Napló
A biogázé a jövő, vallják Kaposszekcsőn. A Tolna megyei településen a minap adták át Dél-Dunántúl első biogáz-üzemét. Csaknem százan dolgoznak itt, ám a beruházás nemcsak a munkahelyteremtést szolgálja.

 

A Kaposszekcsői Mezőgazdasági Zrt. három településen, Kaposszekcső mellett, Csikóstöttős és Jágónak területén gazdálkodik, közel 3 ezer hektáron. Búzát, kukoricát, silókukoricát, napraforgót, lucernát és árpát termesztenek. Mindez a tevékenységüknek csupán az egyik ágazata, emellett 380 sertést, ugyanennyi szarvasmarhát, valamint ezek szaporulatait gondozzák. Az állattenyésztési ágazat gondjait az alacsony felvásárlási árak okozzák. Amikor már a fennmaradás volt a tét, valami megnyugtató megoldást kerestek.



- Úgy döntött a vezetés, hogy ha lesz lehetőségünk, és volt, megépítjük a biogáz-üzemet – mondja Ács Józsefné, a csikóstöttősi telep vezetője. - Így a trágyán és a trágyalén keresztül mégis nagyobb értéket, nagyobb árbevételt hoz a telep, és fenn tudjuk tartani, ha másért nem, a munkahelyekért is.



A beruházás egymilliárd forintos költségének több mint felét uniós támogatásból fedezték. A kaposszekcsői ipari parkban három, egyenként 2500 köbméteres erjesztőtankban állítanak elő biogázt. Annak alapanyagát egyrészt az állattelepeken keletkező trágya és hígtrágya adja, ám később bioetanol-gyártásból származó mellékterméket, szeszmoslékot is felhasználhatnak majd e célra.



- Mi egy biofarmot szeretnénk itt kialakítani – tájékoztat Papp Nándor, a Kaposszekcsői Mezőgazdasági Zrt. elnöke. - Ez állna egy biogáz-üzemből és egy bioetanol-üzemből. Az utóbbit a szomszéd gazdaság, a dombóvári Agrár Béta Kft. fogja építeni.

A fejlesztés részeként ráadásul egy olyan hőközpont is megépül még, ami a biogáz-üzem hulladékhőjét hasznosítja. Sőt, az üzem áramot termel, melyet el tud majd adni az E-ON-nak. Ezért azután a kaposszekcsőiek a beruházásnak nemcsak a megmaradó munkahelyek miatt örülnek. Mint mondják, így lehetőségük lesz választani az energiaforrások közül. A kaposszekcsői biogáz-erőmű 3 hónapos próbaüzem után várhatóan az év második felétől termel majd teljes kapacitással.



Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?