Külföldiek tulajdonában lévő földterületek és termőföld árak Romániában

Agro Napló
A román kifizető ügynökség (APIA) az idén először nyilvánosságra hozta megyénkénti lebontásban a külföldi állampolgárok tulajdonában lévő földterületek nagyságát. A 2007-es csatlakozáskor Románia nem kért moratóriumot a külföldiek által vásárolt föld tulajdonnal kapcsolatban, kizárólag azt a kitételt tette, hogy magánszemély nem, csak cég vásárolhat termőföldet Romániában.





Eddigi adatok szerint az Európai Unió állampolgárai 500 millió euró értékben vásároltak földet Romániában ez azt jelenti, hogy a román termőterületnek kb. 3-5 %- a van külföldi tulajdonban. A legnagyobb föld-tulajdonnal dán befektetők rendelkeznek, mintegy 130.000 hektárral. Romániában az összes termőföld területe 14,2 millió hektár, de ebből mindössze 9,2 millió hektáron folyik gazdálkodás. A föld piaci értéke 3-5000 euró között mozog hektáronként, az ár függ a föld elhelyezkedésétől és természetesen a föld minőségétől is.



Megyénként lebontva a legnagyobb területtel Krassó –Szörény (Caras – Severin) megyében vásároltak termőföldet külföldiek, ahol a termőterület 20 %-a van tulajdonukban. Jelentős tulajdonnal rendelkeznek a moldovai és az olténiai megyékben is. A kifizető ügynökség adatai szerint a legnagyobb területtel rendelkező román gazdálkodó 80.000 hektár földtulajdonnal rendelkezik Moldovában. A dánokon kívül jelentős befektetők még az olaszok, osztrákok és németek. Az erdélyi területen külföldiek jelentős földterülettel mindössze Kolozs (Cluj) Megyében rendelkeznek, ahol a termőterület 2,4 %-át birtokolják. Más erdélyi megyékben jelentéktelen földterületen gazdálkodnak külföldiek. Jelentősebb földterülettel rendelkező magyar befektető a kifizető ügynökség kimutatásai szerint nincsen. A kifizető ügynökség felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy a román termőföld átlagos ára tízszer kevesebb a nyugat-európai árnál. Ebből következik, hogy további fokozott földvásárolásra kerülhet sor az országban, amely nem mindig a termelést szolgálja, hanem sok esetben spekulatív célú.



A termőföldek mellett az erdők felvásárlása is folyik külföldiek által. Jelenleg Romániában 1 hektár erdő ára 3000-3500 euró között mozog, természetesen nem mindegy, hogy milyen korú és minőségű faállomány található az erdőben. 





Dr. Szabó József Andor

Forrás: FVM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?