A román marhahús-export alakulása

Agro Napló
Mihai Visan, a Román Hússzövetség elnöke ismertette a 2009-es marhahús –export adatokat. 2009-ben 39.821 tonna marhahús feldolgozására került sor az országban, amelyből 24.300 tonnát exportáltak, elsősorban Olaszországba, Görögországba és Horvátországba. Ugyanakkor 13.000 tonna marhahús importjára került sor és az import évről-évre növekszik. A húsmarha tenyésztést 100 lei-el (6800 Ft) támogatja az állam egyedenként, mégis a tenyésztési kedv évről évre csökken, hiszen a tartási költségek növekednek, ugyanakkor az átvételi árak stagnálnak. Az átvételi ár kg-ként 10 lei (cca 680 Ft), ugyanakkor az áruházakban 30-40 lei között mozog a marhahús kilója. Export esetén jóval magasabb az élő állat átvételi ára, amely akár kétszerese is lehet a helyben felvásárolt árunak.

 

Romániában az elmúlt években visszaesett a marhahús fogyasztás 20%-al a baromfi fogyasztás javára. Ez egyrészt a magas áraknak, másrészt annak köszönhető, hogy az utóbbi időkben a marhahús csak a nagyobb áruházakban, míg a baromfi a kisebb kereskedelmi egységekben is megtalálható. A román átlagos marhahús fogyasztás 6,6 kg / év / személy, amely európai összehasonlításban nem magas, hiszen Spanyolországban, Németországban és Franciaországban ez a szám személyenként és évenként a 25 kg-ot is elérheti.



Mihai Visan azt is elmondta, hogy Romániában az átlagos húsfogyasztás évenként és személyenként 60 kg, amelyből 32 kiló sertéshús, 20 kg baromfihús, 6,6 marhahús, a fennmaradó pedig juh, birka és egyéb húsfajták. 



Dr. Szabó József Andor

Forrás: FVM



Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?