Orosz Föderáció: Mezőgazdasági döntések

Agro Napló
Az Orosz Föderáció Mezőgazdasági Minisztériuma már az idén csökkenteni akarja a baromfi behozatali kvótákat. Ezt Jelena Szkrinnyik tárcavezető jelentette be a Vesztyi 24 tévéadásban adott interjúja alkalmával. Javaslata szerint már az idén 170 ezer tonnával csökkentenék a behozatali kvótákat baromfiból, ugyanis reális az esély arra, hogy az idén ennyivel többet fognak termelni az orosz baromfiágazatban. 2009-ben már egyszer 90 ezer tonnával vették vissza a behozatali kvótákat, ez 20%-al csökkentette az importot. Így tavaly az import 965 ezer tonna volt, míg az orosz termelés 2,5 millió tonna körül alakult. Az eredeti tervek szerint az idén az importkvóta 965 ezer tonna, 2011-ben 600 ezer tonna, míg 2012-ben 550 ezer tonna lenne, ezt csökkentenék az említett mennyiséggel. A tendenciából jól látszik, hogy az ágazatba fektetett állami támogatás megtérül, s reálisak azok a jóslatok, hogy 3-5 éven belül Oroszország önellátó lesz baromfihúsból.

 

2010. április végéig a minisztérium elkezdi a próbaműködtetését az újonnan létrehozott információs-analitikai rendszerének. Ez a rendszer hivatott föderális és regionális síkon nyomon követni és prognosztizálni az ún. élelmezésbiztonsági balanszot, vagyis az egyes területeken meglévő önellátottsági szintet. A nyomon követés, ill. monitoring egységes rendszer és táblázat formálásával teszi csereszabatossá a régiók adatait, amelyet föderális szinten integrálnak, ezzel létrehozva egy egységes adatbázist. Az elektronikus rendszerhez csak az arra felhatalmazottak fognak hozzáférni, a prognóziskészítés pedig kizárólag az adatokat biztosító regionális és föderális szervek feladata lesz. A régiókban egy sor adatot fognak rögzíteni a termelési információkon kívül, az egy főre eső fogyasztást főbb termékenként, az árak alakulását, és ezek tendenciáit. Az összes orosz régióból eddig 55-ben készült el a rendszer, mindenütt munkacsoportokat hoztak létre a munka koordinálására. Az egész rendszer létrehozatala az Élelmezésbiztonsági Doktrínában lefektetettek teljesítését hivatott szolgálni



Az orosz mezőgazdasági tárca a napokban döntött a gabona minimum árszínvonalának mértékéről is, mely elérése esetén a 2010-es betakarításból származó gabonára intervenciós felvásárlások kezdődnek, írta a foodmonitor.ru hírportál. A minisztérium által kibocsájtott dokumentum szerint a harmadosztályú búzára 4200 Rbl/to ár lett meghatározva a Központi, az Észak-Keleti, Volgamenti, Észak-Kaukázusi és Déli föderális körzetekben (kivéve az orenburgi megyét). Az Uráli, Szibériai és Távolkeleti föderális körzetekben, valamint Orenburg Megyében ez az ár 4400 Rbl tonnánként. Az elsőként felsorolt körzetekben a negyedosztályú búza ára 3600 Rbl, míg a többiben 3800 Rbl tonnánként. Az „A” csoportba tartozó rozs ára az összes körzetben 2900 Rbl/to.





Kenedi Ákos

Forrás: FVM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?