Farmlátogatáson Lombardiában

Agro Napló
Olaszország éléskamrájába, Lombardiába látogatott el a fiatal magyar gazdák egy csoportja, az Agrya szervezésében. Útjuk során arra voltak kíváncsiak mitől eredményesebbek az olasz mezőgazdasági vállalkozások, mint a mieink, és milyen technológiákat alkalmaznak.

 

Lombardia déli részén, a Pó-síkságon 62 ezer mezőgazdasági üzem működik. Az Alpokból leolvadó hó bőséges vízellátást biztosít, a jól kiépített csatornahálózatból egész évben öntözhetnek a gazdák.



Legjelentősebb ágazat az állattenyésztés, az olasz tejtermékek 37 százalékát itt készítik.



A fiatal gazdák elsőként a Gvarneri fivérek tejgazdaságával ismerkedtek meg Vascoventoban. A farm praktikus elrendezésű. A vidéket jellemző hatalmas majorsági épületeket mellett magas tárolók, a belső udvart pedig családi ház méretű lakrészek veszik körül. A testvérpár 470 tejhasznú marhát tart, és ezek szaporulatát neveli. A takarmányt 140 hektárnyi szántóföldjükről biztosítják.



- Munkagépből nekik sincs több, mint felénk egy hasonló gazdaságnak – kommentálja a látottakat az abai Vadász Tamás. Egy kicsit máshogy gazdálkodnak talajművelés szempontjából, de nincsenek túlgépesítve. A 9 traktorból 5 fülke és rendszám nélküli, 70-80 éves erőgép.



Az Alsónemesapáti Pulmann Jánosnak más is feltűnt.



- A földek után járó hektáronkénti támogatás több mint Magyarországon. Itt a megvett gázolajnak a felét kapják meg ártámogatásként, ami nálunk – tegyük fel – 67 forint literenként, és 90 litert lehet elszámolni. És ehhez jön még a gazdaság termelőképességéből származó jövedelmük. Némelyik marhában nincsen krotália sem. Ezért nálunk, az uniós előírás értelmében megvonnák a támogatást is.



Míg Magyarországon 6 hónapos trágyamennyiség befogadására alkalmas trágyatárolókat kell építeni, itt ezt elég 4 hónapos mennyiségre elkészíteni. De a kecskeméti Hegedűs Zsolt más területen is engedékenyebbnek találta az itteni hatóságokat.



- Megtudtuk a gazdától, hogy néha adódnak gondjai. Mivel itt elég sűrűn esik az eső, a trágyatárolók gyakran megtelnek vízzel. Ezt szóvá is tették neki, de büntetés helyett csak felhívták a figyelmét, hogy próbáljon valamit módosítani, hogy a trágya ne tudjon kifolyni a tárolójából.



Gvarneri Giorgio szíves vendéglátónak bizonyult. Bemutatta a teljes gazdaságukat, és őszintén beszélt a pénzügyi hátterükről is. Elmondta, megéri nekik a gazdálkodás. Amikor 2004-ben felújították a farmot, a vidékfejlesztési támogatásból 35 százalékos állami támogatást kaptak. Mint fiatal gazdálkodók, előnyt élveztek a pályázat értékelésénél is.







Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?