Vigyázat kullancsveszély

Agro Napló
Nem rovar, hanem pókszabású a szinte mindenki által gyűlölt, olykor rettegett kullancs. Hazánkban tavaly csaknem 2/3-ával többen betegedtek meg miattuk, mint egy évvel korábban. A szakemberek elsősorban a megelőző védőoltást, valamint a B-vitamin szedését javasolják.

 

A kullancsok az utóbbi évtizedekben sosem látott mértékben elszaporodtak. Ennek oka a globális klímaváltozásban keresendő.



Hazánk ma már kullancsokkal erősen fertőzött területnek számít. Az élősködők a fővárosi parkokban, valamint Pest, Nógrád, Vas, Zala és Somogy megyében jelentik a legnagyobb veszélyt az emberekre. A kullancsok a Lyme-kór baktériumát, valamint a vírusos agyvelő- és agyhártya-gyulladást terjesztik.



- A legveszélyeztetettebbek azok, akik erdőben dolgoznak, tehát például az erdészek – tájékoztat Lomniczy Gergely, a Pilis Parkerdő Zrt. kommunikációs vezetője. - Hogy bizonyos védettséget ki lehessen alakítani, ezért az erdészeti szakszemélyzet kullancs elleni védőoltást kap. Nem áll rendelkezésre olyan szelektív szer, ami csak a kullancsot pusztítaná, tehát, hogyha permetezünk kullancs ellen, az olyan általános rovarölő szer, ami elpusztítja a területen élő többi rovart is.



Magyarországon 2008-ban 160-an betegedtek meg kullancscsípés következtében, ám tavaly ez a szám már elérte a 200-at. A magyarországi fertőzött területek nagysága egyetlen év alatt 10 százalékkal nőtt. A kullancsok a tél kivételével egész évben veszélyt jelenthetnek a mezőgazdaságban dolgozókra és a természetjárókra egyaránt. A legnagyobb rajzások májustól júniusig és augusztustól októberig tartanak, elsősorban a délelőtti és délutáni órákban.



Dr. Sorbán András nagykovácsi háziorvos szerint nem árt a fokozott óvatosság.



- Akár a saját kertemben is megkaphatom a kullancsot. Ráadásul az utóbbi években nagyobb a szaporodásuk, mint korábban. A kullancsfertőzés első tünetei az influenzás megbetegedéshez hasonlítanak. Először magas láz, fejfájás, hányás, aluszékonyság vagy éppen nyugtalanság lép fel. Ha nem kezelik megfelelően, akkor később bénulás, eszméletvesztés, epilepsziás rohamok következnek, és az esetek 1-2 százalékában akár halállal végződhet a kullancscsípés. A meleg, száraz idő, az a legkedvezőbb a kullancsoknak – folytatja dr. Sorbán András. – A vírusos agyhártya-gyulladásnak nincs specifikus gyógymódja. Amit a kullancs, nem szeret, az a B-vitamin. Ez a legjobb kullancsriasztó, és megfizethető áron beszerezhető.









Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?