Kereskedelmi törvény

Agro Napló
Mint ismeretes, „Az OF kereskedelmi tevékenységének állami szabályozásának alapjai” c. kereskedelmi vonatkozású törvény 2010. február elsején lépett életbe.

 

Már a törvény hatálybalépésének pillanatában látszott, hogy a végrehajtás késlekedni fog. Egy sor egyéb jogszabály és végrehajtási utasítás ugyanis e határidőig nem készült el.



Viktor Zubkov első miniszterelnök-helyettes a napokban felhívta a figyelmet arra, hogy az egyik legalapvetőbb szabályozás, az ún. „dominanciaküszöb” sincs még jogi alapokra helyezve. Egyhetes határidőt adott a végrehajtó szerveknek arra, hogy beterjesszék az említett, nagykereskedelmi hálózati dominanciát korlátozó jogszabálytervezetet. A szövegtervezet 25%-ban maximálná az egy adott közigazgatási területen egy tulajdonosi körben birtokolható kereskedelmi egységek mértékét. Ez egyben kizárná a monopolhelyzet létrejöttét és nagyban elősegítené a kis és középvállalkozások térnyerését.



A törvény egy másik rendelkezésének, az ún. „szociálisan érzékeny” termékek definíciójának kérdésében viszont előrelépés történt. Benyújtásra került a föderális szervek által történő megvitatásra az e körbe tartozó termékek listája. Ezen termékek körében amennyiben a termékek ára több mint 30%-al drágul egy hónapon belül, úgy a kormánynak jogában áll korlátozni az adott termék árát.



Összesen 33 alapvető fogyasztási terméket sorolt fel a tervezetet beterjesztő Ipari Minisztérium a listában, ezek:



kristálycukor, napraforgóolaj, búzaliszt, búza- és rozskenyér, I. és II. osztályú búzából készült pékáruk, hántolt rizs, búza, borsó és bab, száraztészta, marha-, sertés- és bárányhús, baromfihús, tojás, fagyasztott hal, teavaj, margarin, 2,5 -3,2%-os ivótej, tejföl, zsírszegény túró, kemény és félkemény sajtok, burgonya, káposzta, hagyma, répa, uborka, alma, karamella, tea, só, bors.



A lista jóváhagyása és az egyéb jogszabályok létrehozásának elhúzódása miatt a törvény óvatos becslések szerint is igazán működni csak augusztus elején fog. 



Kenedi Ákos

Forrás: FVM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?