Napkollektorokkal fűt a fafaragó

Agro Napló
Pályázni kell – vallja egy Écsen élő fafaragó, aki tíz év alatt fokozatosan építette ki faiparra és kézművességre épülő vállalkozását.

 

Écs község Győr-Moson-Sopron megyében, a Pannonhalmi-dombság lábánál található. Itt alakította ki birodalmát Schreiner Károly népi fafaragó.



- Mindez folyamatos fejlesztés eredménye. A kézműves galéria volt az első állomás. Azt követte egy kézműves faragóműhely.



Ezek azonban nem hagyományos épületek. A felújítások legfőbb alapja a környezetkímélő technológia. Így épülhetett a napkollektorral ellátott vendégház, mely egyben az alkotótáboroknak is helyt ad.



- A napkollektor-rendszerem ebben a tél végi, kora tavaszi időszakban a fűtést és a melegvizemet teljes egészében szolgáltatja. Nyáron, amikor túltermelés van melegvízből, a medencefűtésemnek a komfortfokozását segíti elő. Legalább 10-20 évre lett volna szükség, hogy ugyanezeket a fejlesztéseket meg tudjam csinálni, ezért 1998 óta folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amik segítenek.





Ahol faragnak, ott forgács is van. Néha nagy mennyiségben. Ez adta az ötletet az écsi fafaragó mesternek, hogy pelletet gyártson, és azt égesse el.



- Mivel nekem adott ez az alapanyag, ezért fontos volt, hogy a legkorszerűbb berendezéseket építsük be. A tetőn lévő puffertárolóba tároljuk a forgácsot és a brikettet, és csőrendszeren keresztül érkezik az automata kazánba. Forgács, hamu, szinte alig képződik, és ez a kis 55 kW-os automata kazán gyakorlatilag az 1500 négyzetméteremet teljesen kifűti. A furnérozáshoz lévő hőprésnek a hőjét is ez adja, plusz a vendégházunknak a fűtés-kiegészítését is megoldja.



A 16 millió forintos beruházás az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program segítségével jöhetett létre. Mivel utófinanszírozásos volt a pályázat, ezért hitelt kellett felvennie Schreiner Károlynak. A 60 százalékos támogatáshoz 40 százalék önerő kellett.



A rábaközi és dunántúli motívumokat kedvelő fafaragó az új kézműves műhelyben oktatja is a jövő nemzedékét. Tervei közt képzések, programok, turisztikai programok szerepelnek.



Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?