2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella

A Magyar Agrárakadémia példáját követik Belgiumban

Agro Napló
Az európai élelmiszergazdálkodók felhívása a KAP érdekében

 

Tabajdi Csaba, a Magyar Agrárakadémia kezdeményezője üdvözölte, hogy a három éve megkezdett szakmai-társadalmi eszmecserét szervező Magyar Agrárakadémia, valamint a tizenöt éve működő Marciac-i Vitafórum testvérintézményi együttműködéséhez csatlakozik a spanyolországi Córdobában szerveződő fórum, illetve a most formálódó belgiumi rendezvény is. Dacian Ciolos, az Európai Unió mezőgazdasági biztosa márciusban Nádudvaron tartott beszédében hangsúlyozta az európai agráriumról szóló folyamatos eszmecserének, az adófizetőkkel folytatandó társadalmi párbeszédnek a fontosságát. Ugyanennek az eszmének lesz a megnyilvánulása az európai agrárakadémiák összefogásából készülő felhívás. Ezt júniusban teszik közzé a belgiumi Gembloux-ban tartandó tanácskozást követően.



A Magyar Agrárakadémia kezdeményezője április 27-én Brüsszelben részt vett azon az ülésen, ahol a Francia és a Magyar Agrárakadémia, az Európai Parlament képviselői és szakértői egyeztettek a készülő közös nyilatkozatról. Az európai agrárakadémiák kezdeményezése nyomán ezt június 3-án kívánják nyilvánosságra hozni. Számos elismert mezőgazdasági kutatóközpont és jeles európai közéleti személyiség is részt vesz a Közös Agrárpolitika 2013 utánra tervezett reformjáról szóló felhívás kidolgozásában. E civil kezdeményezésnek, a felhívásnak az a célja, hogy a Bizottság által áprilisban elindított uniós szintű társadalmi vitához gondolkodási támpontokat nyújtson.



Tabajdi Csaba reményét fejezte ki, hogy a francia és magyar példára létrejött és kiterjesztett, széles körű tudományos és civil összefogás hatást gyakorolhat nemcsak a Bizottságra, hanem az európai állam- és kormányfőkre is. A cél az, hogy a Közös Agrárpolitika 2013 után is, megfelelő uniós költségvetés mellett minél hatékonyabban szolgálhassa az európai polgárok, fogyasztók, környezetvédők érdekeit. Magyarországon Nádudvar, illetve Pápa, mint meghatározó élelmiszergazdasági központ szolgált helyszínül a Magyar Agrárakadémia tanácskozásainak. A magyar képviselő fontosnak tartotta ezért, hogy a belgiumi tanácskozás helyszíne Gembloux, a belga mezőgazdaság egyik szimbolikus helyszíne lesz. "A jövőben az agrárakadémiák közötti intézményesült és kiszélesedő, uniós szintű együttműködés az európai agráriumról szóló eszmecsere egyik meghatározó vitafóruma lesz" - állapította meg Tabajdi Csaba.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?