2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella

Az égből látszik, hogy pusztul a talaj

Agro Napló
Fejér megyében 15 százalékkal nőtt az erózió által veszélyeztetett földterület nagysága 20 év alatt. A megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talavédelmi Igazgatósága idén helikopteres kísérleti programot végzett. A gazdákkal való egyeztetés során kifejtették, hogy a földtulajdonosok erózió elleni védekezését is fontosnak tartják.

 

A helikopteres kísérleti program országosan is kiterjeszthető, jelen pillanatban azonban Fejér megye a referencia-terület. Korábban elkészült a talajaink állapotát tükröző atlasz, az újabb program azonban az eróziós mutatók romlása miatt indokolt.

Gólya Gellért, az FVM növény- és talajvédelmi országos főfelügyelője szerint a légi felderítés lehetőséget ad a hatósági munka visszaellenőrzésére, illetve a jogszabályi kötelezettségek, a jogalkalmazás teljesítésének a vizsgálatára.



- Ezenkívül információt szolgáltat és segít abban, hogy a szakhatóság kereteiben, a szakemberek segítségével feltárjunk olyan hiányosságokat, amelyek esetleg a talaj pusztulására utalnak. Például nem megfelelő a telepítésnek az iránya, vagy éppen a vízgazdálkodási, vízrendezési intézkedéseket nem tették meg. Számos problémát láttunk. Ilyen volt a belvíz is, ami a talaj leromlásával együtt bizonyos agrotechnikai intézkedésekkel megakadályozható.



- Megyénkben egy kicsit nagyobb az erodált, vagy erózió-veszélyeztetett területek aránya, mint országosan. Hazánkban ez a termőterületeknek 30 százalékát érinti, Fejér megyében közel 50 százalékát – mondta Szabóné Kele Gabriella, a Fejér megyei Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság igazgató-helyettese. - Fejér megye jelentős része inkább az 5 százalék körüli, vagy 5-10 százalék közötti lejtő kategóriába tartozik. Azt tapasztaltuk, hogy ezeken a területeken, ahol régebben nem is foglalkoztunk az erózió-védelemmel, mert nem volt különösebb jelentősége, mára jelentősen megnőtt az erózió mértéke. A helikopteres felméréseket március első felében végezték. Abban az időszakban csak az őszi vetésűek területe volt borított.



Sok olyan vetési forma van, ami biztosíthatja a növényfedettséget. Külföldön a sávos vetést is használják. Ilyenkor különböző, erősebb fedettséget és gyengébb fedettséget biztosító növényeket vetnek sávonként. Sajnos, Magyarországon ez nem terjedt el. Pedig a vetésirány mellett nagyon fontos a művelésnek a módja is. Vigyázni kell arra is, hogy ne legyen tömődött a talaj, ne porosodjon el a szerkezete, megfelelő legyen a vízgazdálkodása. Ha a talajnak megfelelő a szerkezete, akkor a csapadékvizet el tudja nyelni. Tehát rengeteg olyan eszköz van a gazdálkodók kezében, amit, hogyha tudatosítunk bennük, akkor védekezni tudunk az erózió ellen. Természetesen van, ahol műszaki védelemre van szükség. Az már sokkal nagyobb költséget igényel, s anyagi vonzata miatt nem mindig lehet a gazdálkodókat meggyőzni, hogy ezt végre kell hajtani. Az erózió-védelmet komolyan kell venni, ezért a támogatási rendeletekben is feltételként szerepel.



Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?