2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella

Bazaltbor a fővárosban

Agro Napló
Május 1-jén és 2-án a balatoni borászoké lesz a főszerep a fővárosban. A II. Balatoni Borok Fesztiválja igényes kulturális ajánlattal, kiváló borokkal és finomabbnál finomabb magyaros ételekkel várja vendégeit. A kiállítók közt ott lesz a badacsonytomaji Laposa Családi Pincészet is.

 

A család 1994 óta készít bort. A Laposa József által elkezdett munkát ma már fia, Bence folytatja. A kis családi vállalkozás a közelmúltban hatalmas beruházásba kezdett, közel egymilliárd forintból borhotel, borkóstoló és borászati feldolgozó üzem épül. A fejlesztés várhatóan nyár elejére elkészül, tudtuk meg Laposa Bencétől a Bazaltbor-Badacsony Kft. ügyvezetőjétől.



- Hogyha innen lenézünk, akkor 60-70 kilométeres szakaszt látunk a déli partból, tehát az egyik legszebb pontján vagyunk a Badacsonynak. Ezért ide épül a kóstolópince. Olyan környezetet hozzunk létre az idelátogató vendégeknek, ahol maximálisan tudják élvezni a borainkat. Olyan komplex szolgáltatást igyekszünk nyújtani, ami a pincelátogatással kezdődik, borkóstolással folytatódik, és akár a szállást is magában foglalhatja.



Az új feldolgozó-üzemben a lehető legkíméletesebb módon lesz a szőlőből bor.

- A pincészet gravitációs feldolgozó-technológiával készül. Ez azt jelenti, hogy csak és kizárólag a természetes súlyánál fogva közlekedik minden állapotában a szőlő, illetve a must. Szivattyút nem használunk a feldolgozás során.



A jövőben itt akár 300 ezer palackot is megtölthetnek borral. A hatalmas tartályokban 1500 hektoliter bort tudnak tárolni. Szükség is van rá, mert Laposáék régi pincészetében már szűkösen fért csak el a sok hordó, melyekben hagyományos badacsonyi fajtákból készült borok érlelődnek. Több száz éve jelen van ezen a vidéken a Szürkebarát. A Kéknyelű pedig csak itt található.



- Karakteres, határozott ízvilágot képvisel, és teljesen egyedi savakkal, sav-összetétellel rendelkezik. Azért dolgozunk többek között, hogy hosszú távon Badacsonyban ez egy piacilag is elismert fajta legyen. A pincészet 20 hektáron gazdálkodik. Legnagyobbrészt kézzel művelt ültetvényeik a Balaton-felvidék vulkáni hegyeinek meredek lejtőjén fekszenek.

 

Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?