2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella

Gabonatermelők tüntetése Párizsban

Agro Napló
A francia agrártermelői szakszervezetek 14 regionális szövetsége felhívására és az Agrártermelők Szakszervezeteinek Nemzeti Szövetsége (FNSEA) támogatásával, traktorokkal demonstrálnak a gabonatermelők, a tegnapi nap során, Párizs utcáin.

 

A felvonulás célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a gazdák jövedelmének csökkenésére és kifejezze nyugtalanságukat a Közös Agrárpolitika (KAP) jövőjével kapcsolatban. A francia média kiemelt figyelemmel követi a szervezők által mintegy 10.000 tüntetővel és hozzávetőleg 1.200 traktorral kalkulált eseményt, így például a Le Monde és a Libération című napilapok, a televízió- és a rádióadók, valamint az elektronikus média is beszámol arról.



A gabonatermelők konkrét és azonnali intézkedéseket követelnek, hiszen az ágazatban 2008-ban tapasztalt 30 %-os jövedelemcsökkenést 2009-ben újabb 50 % követte. A tüntetés hátteréhez kapcsolódóan a Le Monde aláhúzza azt is, hogy 2009 februárjában, Michel Barnier akkori mezőgazdasági miniszter úgy döntött, a rendszer háttérbe szorult területeinek – nevezetesen a juhtenyésztők, a hegyvidéki gazdálkodók és a biotermékeket előállítók – javára, újra egyensúlyba hozza a közvetlen támogatások kiosztását. Mindez természetesen azt jelentette, hogy a korábban preferált gabona támogatása csökkent.



Hovatovább, az újraelosztásról szóló döntés akkor született meg, amikor a gabonaárak magasak voltak. A Búza- és Egyéb Gabonatermelők Szövetségének (AGBP) alelnöke, Dominique Chambrette, elmondta, hogy az árak újra nagyon alacsony szintre süllyedtek, ráadásul a fent említett újraelosztás révén hektáronként 80 euróval kevesebbet kapnak a gabonatermelők. Mint kiemelte, tekintettel arra, hogy egy-egy francia gazdálkodó átlagosan 120 hektár területen termel gabonát, a kiesés mintegy 10.000 euróra tehető gazdálkodónként.



A tüntetők elszántságát mutatja, hogy a Párizstól távolabbi területekről érkező, vidéki gazdálkodók az éjszaka egy részét a Párizs környéki (Ile-de-France régió) gazdálkodóinál töltötték, hogy a reggel hét órakor, az autópályákon szervezett találkozókon csatlakozhassanak a többi tüntetőhöz.





Dr. Gúr Roland

Forrás: FVM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?