2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella

EU-Kína csúcstalálkozó

Agro Napló
Kína a jövőben nagyobb nemzetközi felelősségvállalást fog mutatni a világot érintő problémák és saját érdekeinek érvényesítése terén- jelentette ki a kínai miniszterelnök, Wen Jiabao csütörtök délután Pekingben, amikor is fogadta az Európai Bizottság elnökét, Jose Manuel Barrosot a Népi Tanácskozó Testület (parlament) épületében. Barroso hivatalos kínai látogatáson vesz részt Kínában, pekingi látogatását követően Sanghajba utazik, ahol részt vesz a világkiállítás megnyitóján.

 

Wen hangsúlyozta, hogy Kína szép eredményeket mutathat fel a reformok terén, de a kínai vezetők fejének tisztának kell maradniuk, hiszen az ország rengeteg kihívás előtt áll. „Elkötelezetten fogjuk folytatni a reform és nyitás politikáját, és bízunk országunk és népünk jövőjében. Kína támogatja az európai nemzetek önerősítő törekvését, és soha nem avatkozott bele az Európai Unió belügyeibe”- mondta Wen.



Kifejezte abbéli meggyőződését, hogy az EU, mint önálló szervezet konstruktív szerepet játszik a világbéke megteremtésében, és békés fejlődés érdekében cselekszik. „Teljesen mindegy, hogy a világban milyen változások mennek végbe, Kína és az EU együtt fog választ adni a kihívásokra, és együtt ér el fejlődést.”



Wen megerősítette, hogy Kína és az EU között nincsenek alapvető konfliktusok, a fő problémákat mindkét fél egyformán ítéli meg.



Kína kész a főbb világgazdasági, pénzügyi kérdésekben egyeztetni akár a G20-kal, akár más multilaterális szervezettel. Kínának és az EU-nak együtt kell működnie az egyensúly megteremtésében a kétoldalú kereskedelem területén, és ennek érdekében folytatja a kereskedelmi és befektetési delegációk küldését az EU tagállamokba. Kína egy speciális alap létrehozását is tervezi a kínai és uniós kis- és középvállalatok együttműködésének támogatására.



Wen arra kérte az EU-t, ismerje el Kínát, mint egy fiatal piacgazdaságot, és egyszerűsítse az uniós vízumok kiadását az üzletemberek részére.



A klímaváltozással kapcsolatban Wen elmondta, hogy kemény munkát végeznek az üvegház-hatást kiváltó gázok csökkentésének érdekében. Megjegyezte, hogy Kína érdeke egy olyan megállapodás megkötése, mely közös, de differenciált felelősségen alapszik.



A külpolitikáról szólva elmondta, hogy Kína elkötelezett híve a békének és a stabilitásnak a Közel-Keleten, valamint hangsúlyozta, hogy folytatni kívánják a párbeszédet az iráni nukleáris kérdésben, mely reményei szerint a felelős és konstruktív hozzáállás következtében mielőbb eredményesen zárul le. 





Bíró István

 

Forrás: FVM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?