2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella

Hulladékból energia

Agro Napló
Az Európai Unió támogatásával pelletgyártó üzem épül a Veszprém megyei Bakonyjákón. A 260 millió forintos beruházás célja, hogy a környék faipari üzemeiben keletkező hulladékokat, melléktermékeket energetikailag hasznosítsák.

 

- A külföldi multinacionális cégek is érdeklődnek a pellet iránt, de nekik kevesebb a szakmai tapasztalatuk, illetve a közvetlen kapcsolatuk a helyiekkel. Egyelőre ez az előnyünk, sajnos a tőkénk meg nekünk kevesebb – mondja Nagy Pál, a Jákófa Kft. ügyvezető igazgatója.



Úgy tűnik, ez a probléma is megoldódott. Öt éve próbálnak támogatást szerezni elképzelésükhöz, s idén végre elnyerték a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium által kiírt pályázatot. Így a cég 50 százalékos - 127 millió forintnyi -támogatást kapott a Környezeti és Energetikai Operatív Program keretében.



- Az új üzemben 5 ezer tonna 8 százalékos nedvességtartalmú fűrészport szeretnénk pellettálni. De, hogy ez meglegyen, ahhoz durván 10 ezer tonna alapanyag kell, mert az szárításkor is veszít a súlyából, no meg a szárító üzemeltetéséhez is kell a fűtőanyag.

A beruházás célja a fűrészáru-gyártás során keletkező faipari melléktermékek energetikai hasznosítása.



Magyarországnak uniós feladatként 2020-ig 13 százalékra kell növelnie a megújuló energia arányát az energiatermelésben. A projekt hozzájárul ahhoz az uniós előíráshoz is, amely szerint csökkenteni kell a lerakott hulladék szervesanyag-tartalmát. Így a pelletgyártással a hulladékból zöldenergia, szilárd tüzelőanyag keletkezik.



- A piac a megújuló energiahordozók nagyobb térnyerése felé tendál, mivel a támogatásokon túl gazdasági szempontból ez olcsóbb. Tehát a lakosságot már nem kell támogatni abban, hogy ezt az energiahordozót használja. Energia egyenértéken a jelenlegi pelletárak, a földgáz árával összehasonlítva 30 százalékkal olcsóbbak. A 20-50 kW-os teljesítményű kazánokban a pellet gazdaságosabban és sokkal egyszerűbben tüzelhető, nem beszélve arról, hogy 1 tonna pellet alig több, mint 1 köbméter. Ugyanennyi energia előállításához faaprítékból 4-4,5 köbméternyi kell. A pellet, az egy granulátum, tehát könnyű és egyszerű adagolni. Az apríték esetében a tüzelőberendezések költségesebbek, bonyolultabbak, karbantartásuk nagyobb költséget igényel, bár senki nem vitatja: az apríték önmagában olcsóbb, mint a pellet.



Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?