2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella

Ráfizetéses, mégis hasznot hoz

Agro Napló
Az agrár-környezetgazdálkodási programban részt vevő termelők a kíméletes vegyszerhasználattal, a speciális talajműveléssel és más előírások megtartásával jelentős bevételről mondanak le. Ezért is támogatja kiemelten a környezetkímélő gazdálkodást az Európai Unió. A témáról egy érintettet, az aldebrői Kiss Attilát kérdeztük.

 

- Itt látható mögöttem egy repce-, illetve egy búzatábla, amelyeknek most a területazonosítását végezzük, hogy az AKG-programban a megfelelő kérelmet be tudjuk adni.



Kiss Attiláék Aldebrőn gazdálkodnak, több mint 600 hektárnyi területet művelnek. Fő növényeik a búza, az árpa, a repce, a napraforgó és az olajtök. A terület nagy része benne van az agrár-környezetgazdálkodási programban.



- Számomra nem volt kérdés, hogy az AKG-ba belépek vagy nem. Ez mindenképpen szükséges ahhoz, hogy rentábilisan gazdálkodhassunk, még ha ez némi plusz költséget is jelent. Gondolok itt a talajvizsgálatokra, a tápanyag-gazdálkodási tervre, no és, hogy néhány olyan növényvédő szert nem lehet használni, amit normál esetben alkalmazhatnánk. Ezek plusz költséggel járnak, de összességében eredményesen gazdálkodhatunk.



A szántóföldi növénytermesztésen belül nagyon figyelni kell a költségeknek az alakulására. Tehát csak annyit költsünk csak rá, amennyit visszakapunk, illetve mindenképpen pályázatokra van szükség ahhoz, hogy fejleszteni tudjunk. Gondolok itt a korábbi AVOP, most pedig az EMVA pályázatokra. Ezen belül 2 pályázatot is nyertünk. Tavalyelőtt a növénytermesztés korszerűsítésére adtunk be pályázatot, ezt elnyertük, 2009-ben valósítottuk meg. Akkor egy tisztítóberendezést szereltünk fel a telephelyen, hogy az általunk termelt gabonát, olajosnövényeket ki tudjuk tisztítani, és saját tárolónkban el tudjuk helyezni. Így lehetőség nyílt a későbbi, jobb áron történő értékesítésre, hiszen van, amikor aratáskor van jobb ára, van, amikor késő ősszel, vagy esetleg csak tavasszal.



Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?