2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella

Tudnivalók a Fiatal mezőgazdasági termelői minőség megszerzéséről

Agro Napló
A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium bizonyos jogcímek esetén továbbra is többlettámogatási jogosultságot, illetve többletpontokat biztosít azon ügyfelek részére, akik a 23/2007. (IV. 17.) számú, az EMVA társfinanszírozásában megvalósuló támogatások igénybevételének általános szabályairól szóló FVM rendelet 28/A. §-ában foglalt feltételeknek megfelelnek.

 

Az az ügyfél, aki a fiatal mezőgazdasági termelői minőséget megszerzi, a 23/2007-es FVM rendelet 2. § (1) bekezdésének e) és h) pontjaiban felsorolt jogcímek esetén 10%-kal magasabb támogatási intenzitásra jogosult, illetve a 2. § (2) bekezdésében felsorolt jogcímek esetén, az értékelés során miniségével többletpontokat szerezhet.



Fontos megjegyezni, hogy mindkét esetben előnyöket kizárólag akkor élveznek a minősséggel rendelkezik, ha erre a támogatás részletes feltételeit megállapító jogszabály lehetőséget ad, tehát figyelemmel kell kísérni a megjeleni támogatási jogszabályokat is.



2009. április 24-i hatállyal a 23/2007. (IV. 17.) számú FVM rendelet módosításra került, amely módosítás érinti a fiatal mezőgazdasági termelői minőség megszerzésével kapcsolatos 28/A. §-t is.



A 23/2007. (IV. 17.) számú FVM rendelet 3.§ 30. pont a) alpontja szerint fiatal mezőgazdasági termelő lehet az a természetes személy, aki:

•a fiatal mezőgazdasági termelői miniség megállapítása iránti kérelem benyújtásának időpontjában elmúlt 18 éves, de a 40. életévét még nem töltötte be,



•mezőgazdasági termeli tevékenységet végzi őstermelő vagy egyéni vállalkozó,



•az 5/a. számú mellékletben felsorolt szakképesítések, illetve az 5/b. számú mellékletben felsorolt felsőfokú végzettségek legalább egyikével rendelkezik, ideértve a külföldi bizonyítványok és oklevelek elismeréséről szóló 2001. évi C. törvény szerint elismert, illetve honosított, külföldön szerzett bizonyítványt és oklevelet is. Az 5/a. számú vagy 5/b. számú mellékletekben nem szereplő végzettség elfogadásáról az IH a fiatal mezőgazdasági termelői miniség megállapításáról szóló határozatában dönt, amelynek során a vonatkozó szakmai követelményrendszer vizsgálata alapján a mezőgazdasági termeléshez kötődő végzettségek kerülnek elfogadásra,



•a 6. számú melléklet szerinti üzleti terv értékelése során legalább 30 pontot elér.

 

A kérelmet a 7. számú melléklet szerinti formanyomtatványon a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz postai úton kell benyújtani. A kérelem benyújtása folyamatos. Kérjük, hogy a borítékon tüntesse fel: "Fiatal mezőgazdasági termelői minőség".

•az igazolás iránti Kérelem-formanyomtatványt,

•az érvényes őstermelői, vagy az érvényes egyéni vállalkozói igazolvány másolatát,

•papír alapon és elektronikus adathordozón (CD-n) az üzleti tervet,

•a végzettséget igazoló okirat(ok) másolatát



A fiatal mezőgazdasági termelői igazolás megszerzéséhez csatolni szükséges:

•az igazolás iránti Kérelem-formanyomtatványt,

•az érvényes őstermelői, vagy az érvényes egyéni vállalkozói igazolvány másolatát,

•papír alapon és elektronikus adathordozón (CD-n) az üzleti tervet,

•a végzettséget igazoló okirat(ok) másolatát

 

A dokumentumokat 1 példányban szükséges benyújtania, a hivatalos iratok másolatait kérjük, hogy aláírásával és az aláírás dátumával lássa el, mellyel igazolja azok valódiságát.



A kapcsolódó dokumentumok között megtalálható, illetve letölthető:

•a Kérelem formanyomtatványa,

•az üzleti terv formátuma és kitöltési útmutatója. Az üzleti tervet a honlapról letölthető formátumban kell kitöltenie.

•Tájékoztatás céljából közzé tesszük a 23/2007-es FVM rendelet 28/A. §-át és a végzettségeket tartalmazó teljes 5/a, illetve 5/b. sz. mellékleteket is.

•Az ügyfelek által leggyakrabban feltett kérdéseket összegyűjtöttük, melyek a GYIK (Gyakran Ismételt Kérdések) között olvashatók.

 

Az IH a kérelmet a benyújtástól számított 22 naptári napon belül bírálja el. A feltételeket teljesíti ügyfél esetében az IH határozatot hoz arról, hogy az ügyfél fiatal mezőgazdasági termelőnek minősül, és azt megküldi az ügyfél részére, valamint tájékoztatja az MVH-t a kérelem elbírálásának eredményéről.



A fiatal mezőgazdasági termelői jogosultság

a) a 23/2007. (IV. 17.) számú FVM rendelet 3. § 30. pont a) alpontja szerinti esetben a kérelembenyújtás időpontjától az azt követi év december 31. napjáig, de legkésőbb az ügyfél 40. életévének betöltéséig,

b) a 23/2007. (IV. 17.) számú FVM rendelet 3. § 30. pont b) alpontja szerinti esetben a határozat kiállításától 2013. december 31. napjáig, de legkésőbb az ügyfél 40. életévének betöltéséig érvényes.



Kérjük, ügyeljen arra, hogy valamennyi, a rendeletben előírt dokumentumot csatolja. Az esetleges hiányosságok pótlására az FVM a 2007. XVII. tv. 41. §-a alapján, hiánypótló levélben hívja majd fel az ügyfél figyelmét. A hiányok pótlását az ügyfélnek a kézhezvételtől számított 15 naptári napon belül teljesítenie kell. Amennyiben egy adott hiányosságot az ügyfél a megadott határidőn belül nem pótol, ugyanazon témában újabb hiánypótlásra nem áll módunkban lehetőséget biztosítani. A kérelem feldolgozásának és a fiatal mezőgazdasági termelői minőségről szóló döntés meghozatalának idejébe nem számít bele a hiánypótlás időtartama.



Amennyiben a fiatal mezőgazdasági termelői minőség megszerzésével kapcsolatban további kérdése van, kérjük, jelezze a fiatalgazdaminoseg@fvm.hu e-mail címen, vagy hívja munkatársainkat a (06 1) 301-5926-os telefonszámon.

Figyelmükbe ajánljuk továbbá a tájékoztató mellékleteként csatolt Gyakran Ismételt Kérdések elnevezésű dokumentumot.



Csatolt dokumentumok:

Kérelem (RTF)

Üzleti terv (XLS)

Fiatal mezőgazdasági termelő - kitöltési útmutató (PDF)

A 23/2007. (IV.17.) FVM rendelet 28.§-a (PDF)

5/a. számú melléklet a 23/2007. (IV. 17.) FVM rendelethez (PDF)

5/b. számú melléklet a 23/2007. (IV. 17.) FVM rendelethez (PDF)

Gyakran Ismételt Kérdések (PDF)

 

Forrás:FVM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?