2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella

Átlátható erdőgazdálkodás a Mecsekben

Agro Napló
Szőnyi János vezérigazgató-helyettes

 

Az erdőgazdálkodás részletes dokumentálása – négyzetméterről négyzetméterre – már elérhető a Mecseki Erdészeti Zrt. honlapján

A Mecseki Erdészeti Zrt. sajtótájékoztatón mutatta be aktuálisan végzett erdőgazdálkodási tevékenységét a Mecsekben, illetve az ezt feldolgozó új honlap-funkciót. A www.mecsekerdo.hu oldalon a társaság kezelésében lévő erdőterületen végzett munkákról a legpontosabb információkat is be lehet szerezni.





Baranya több, mint 25 százalékát erdő borítja, amely ráadásul egyre nő – ez derül ki a Mecseki Erdészeti Zrt. legújabb, ambiciózus projektje alapján. A program volumenét jól jelzi, hogy a társaság kezelésében lévő hatalmas erdőterületet 12 ezer részletre osztották fel – ilyen részletességgel tájékozódhatnak az erdőgazdálkodás iránt érdeklődők az erdőkben folyó munkálatokról.



– A Mecseki Erdészeti Zrt. több, mint 250 dolgozója, közel 100 közép- és felsőfokú erdészeti iskolát végzett munkatársa folyamatosan azon fáradozik, hogy Baranya megye állami tulajdonú erdei a lehető legteljesebb mértékben szolgálják Baranya megye és az ország lakosságát – mondta Szőnyi János, a Mecseki Erdészeti Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese. – A munkánkat 54 ezer hektár területen végezzük, ezért az erdőgazdálkodási tevékenység áttekintése rendkívül nehéz, még a természet iránt érdeklődők, gazdálkodási kérdésekre fogékonyak számára is. Ezért úgy határoztunk, hogy az általunk gondozott erdőkben folyó munkákkal részletesen megismertetünk minden érdeklődőt.



Szőnyi János elmondta: a társaság a www.mecsekerdo.hu oldalon első lépésként az összes idei, erdőben végzett tevékenységét rögzíti.



– Az összes tevékenységet az erdészeti és a természetvédelmi hatóságok írják elő és engedélyezik – tette hozzá a termelési vezérigazgató-helyettes. – Az erdőkért aggódóknak külön jó hír, hogy 2009-ben már jelentős területet, mintegy 4500 ha-t vontunk be a szálaló-átalakító üzemmódba. Ennek szemmel látható eredményei azonban csak évtizedek múltán lesznek, de jelentőségük fokozatos növekedése is figyelemmel kísérhető lesz a közzétett térképeken és táblázatokban.



Baranya megye erdősültsége 25 százalék, ami azt jelenti, hogy minden negyedik m2-t erdő borítja. E terület közel fele van állami tulajdonban, amelynek gondos kezelője a Mecseki Erdészeti Zrt.

 

Forrás: Forestpress

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?