2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella

Orosz miniszterelnöki intézkedések

Agro Napló
Vlagyimir Putyin, orosz miniszterelnök komoly elégedetlenségének adott hangot egy nemrég szervezett, halászati kérdésben lezajlott értekezleten. Putyin számon kérte Andrej Krajnyijtól (a Roszribolovsztvo, az Orosz Föderális Halászati Ügynökség vezetőjétől), hogy miért nem használták fel érdemben a tavalyi évre elkülönített 1 milliárd rubeles keretet, mely hajók, feldolgozó üzemek, tárolók, és egyéb felújítások és beruházások kedvezményes hitelét lett volna hivatott szolgálni? Krajnyij a bankok és a pénzügyminisztérium negatív hozzáállásval indokolta a keret kihasználatlanságát. Az orosz miniszterelnök ellentmondást nem tűrő hangnemben utasította a halászati szervezet vezetőjét egy kellő rendeletmódosítás azonnali kidolgozására e témában.

 

Más gond is felmerült az értekezleten. E szerint nem elég, hogy az erőszak és a korrupció is sújtja a halászatot, teljesen legális módokon is ellehetetleníthetik az ágazatot. Andrej Krajnyik szerint legalább tíz féle szervezet van, amely bizonyos engedélyek, ill. ellenőrzések révén komoly sápokkal sújtja a vállalatokat. Az állategészségügy három szintjén (föderális, régiós és helyi) túl a megyei ellenőrző és engedélyező szervek is jelentős összegekkel terhelik a termelést. A Murmanszki Duma nemrég fogadott el egy helyi törvényt, melynek értelmében a növény és állatbetegségek elleni állomás hajónként 140 ezer rubelt kér. Kis idő elteltével az a bejelentés érkezett, hogy ugyanezen ellenőrzés május elsejétől a fogyasztó árak emelkedése miatt 15%-al drágább lesz. A helyben működő vállalat, a Nord-West cég évente 3 millió Rbl. adót fizet és ennek a dupláját, 6 milliót fizet ki ilyen és ehhez hasonló engedélyekre, ellenőrzésekre. A jelenlévő miniszterelnök azonnali utasítást adott a helyi kormányzónak az ügy kivizsgálására és orvoslására.



Putyin ezt a témát a napokban a Duma előtt lezajlott beszámolójában is érintette. Az orosz agráriumban egy kiló hús előállításához akár 3-4 kg papír kitöltésére, engedély beszerzésére van szükség. Szavai szerint a felesleges adminisztráció és akadályok állítása a becsületes termelő tevékenysége elé már-már a gúny és megalázás határát súrolja. A rendelkezésre álló adatok szerint Oroszországban évente egymillió (!) karantén igazolást adnak ki, az állami vállalatok ezen papírok megszerzésére 4 mlrd Rbl-t költenek, de további 10 mlrd megy el egyéb engedélyek beszerzésére is. Ezt a miniszterelnök tűrhetetlennek tartja, és záros határidőn belül felülvizsgáltatja az agrártermékek engedélyezési rendszerét. 





Kenedi Ákos

 

Forrás: FVM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?