2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella

Újabb miniszteri nyilatkozat GMO ügyben

Agro Napló
Giancarlo Galan olasz mezőgazdasági, élelmiszeripari és erdészeti miniszterrel kapcsolatos hírekben a sajtó szinte mindig talál okot arra, hogy a minisztert a GMO-kal kapcsolatos álláspontjáról faggassa, ez ugyan is lényegesen eltér az eddigi mezőgazdasági miniszter, Luca Zaia véleményétől. A jelen riportra az adott apropót, hogy a GMO termesztés olaszországi legalizálását sürgető gazdákat tömörítő egyik szervezet, a Futuragra, a hétvégére tervezte, hogy Friuli-Venezia-Giulia tartományban demonstratívan GMO kukoricát vet

 

„Nincs szándékomban vitatni a kormány által eddig követett irányvonalat. Egyszerűen csak annyit mondtam, amit most megerősítek, hogy a GMO tekintetében sem szabad a kutatást mellőzni. Azért sem, mert máskülönben elvégzi azt valaki más. Az olyan ideológiai állásfoglalás, mint a teljes zárlat, a nukleáris medicina terén folytatott kutatásokat is megakadályozta volna, mely már milliók életét mentette meg.” mondta a miniszter.



„Én mindig is a kutatás és a tudás oldalán álltam, és a GMO kérdésében ezt az utat kívánom követni. Nem szabad félni a tudástól, ki kell tárni laboratóriumaink kapuit. Érdemes megemlíteni, hogy Olaszországban a tudósok legjobbjai dolgoznak és dolgoztak az e téren folytatott kísérleteken. Rendkívül magasan képzett szakemberekről van szó, akik a munkanélküliség elkerülése végett akár a kivándorlást is választhatják. Ezután az agyelszívás miatt panaszkodni elég nehéz dolog lenne. A nagy elméket vonzó egyik legfőbb feltétel a kutatás szabadsága.”



„Úgy gondolom, hogy a GMO témaköre, mindenki részéről különös figyelmet érdemel. Ezért kérem azokat, akik ezekben az órákban a kérdés demonstratív akciókkal való megoldását latolgatják, hogy hagyjanak fel minden olyan kezdeményezéssel, mely túllépi a törvényesség kereteit. Annál is inkább, mert bennem előítéletektől mentes partnerre találnak.” Ezekkel a szavakkal reagált a miniszter a Friuli Venezia Giulia tartománybeli demonstratív GMO kukoricavetést kezdeményező gazdák bejelentésére. „Figyelmeztetésem arra az elvre támaszkodik, hogy a párbeszéd és az egyeztetés révén könnyebb egy problémára megoldást találni.”



A miniszter fenti nyilatkozatára nem késett a Futuragra elnökének, Duilio Campagnolo-nak válasza. „A GMO kérdésben a minisztérium évekig tartó teljes elzárkózása után, a miniszter nyilatkozata fontos jelzés. A jelentősebb újításokat követelő olasz gazdák végre - ahogy ő saját magát jellemezte - előítéletektől mentes beszélgetőpartnerre számíthatnak. Eddig is mindig a törvényesség keretein belül, a nemzeti és európai jogszabályok tiszteletben tartásával küzdöttünk, és továbbra is ezt az utat kívánjuk járni.” 





Dr. Hamar Balázs

 

Forrás: FVM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?