2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella

Édes élet Somogyban

Agro Napló
Idén a kaposvári cukorgyának köszönhetően 500 hektárral nagyobb területen vetettek cukkorépát Somogy megyében, mint egy évvel korábban.

 

Alig két évtizeddel ezelőtt Somogyban 5.037 hektáron termeltek cukorrépát, addig tavaly már mindössze 880 hektár volt a betakarított terület. A cukorrépa termelés mélypontját 2006. évben érte el, amikor is csupán 635 hektáron termesztették ezt a fontos ipari növényt. Az országban egyedüliként működő kaposvári cukorgyár (Magyar Cukor ZRt. Kaposvári Cukorgyára) hatékony – a somogyi répatermelés bővítésére irányuló – integrációs tevékenységének tulajdonítható, hogy idén tavasszal a tavalyinál 500 hektárral nagyobb, összesen mintegy 1.400 hektáron került magágyba a cukorrépa vetőmag. – tudtuk meg a megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal közleményéből.





Már igényelhető a cukorrépa termelők támogatása



Hazánk, mivel a rendelkezésre álló cukorkvótájáról 50%-ot meghaladó mértékben lemondott, ezért a cukorrépa termelők nemzeti kiegészítő támogatásban részesülhetnek. A 2009/2010 gazdasági évben igazoltan leszállított répa mennyisége után – 2010. május 1-31. között benyújtott kérelemben – tonnánként 11,10 Euró, azaz 2.994 Ft összegű forrás igényelhető. A regisztrált cukorrépa termelőknek a jogosultsággal összefüggő egyéb feltételeknek meg kell felelniük. A támogatási kérelem késedelmes benyújtása munkanaponként 10%-os támogatáscsökkenést von maga után. – tájékoztatott Varga Gábor, a Somogy megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgatója.





Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?