2024. július 22. hétfő Magdolna

Rosztov na Donu-i nagyköveti látogatás és üzletember találkozó

Agro Napló
2010. április 28-án Rosztov na Donu városban lezajlott a nemrég megnyitott Magyar Köztársaság Moszkvai Nagykövetsége Kereskedelmi Képviselet Rosztov-na-Donui irodája (Dr. Kádár András) által előkészített üzletember-találkozó.

 

Az eseményre Moszkvából érkezett Gilyán György rendkívüli és meghatalmazott nagykövet, Csőzik István rendkívüli követ és meghatalmazott miniszter, vezető külgazdasági szakdiplomata és Kenedi Ákos tanácsos, mezőgazdasági szakdiplomata. Az üzletember-találkozón a delegációt a rendezvényekre mindvégig elkísérte V. L Jevtejev, a Rosztov megyei kormány gazdasági, kereskedelmi nemzetközi és külgazdasági miniszterhelyettese, N.I. Priszazsnyuk, a megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és B.M. Gokzsajev, az OF Külügyminisztériumának képviselője.



A rendezvényre Magyarországról a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében (Tóth Imre tiszteletbeli elnök) 11 vállalat közel húsz képviselője utazott a Rosztov megyei fővárosba, így jelen voltak az Eximbank, a MEHIB, OTP bank, EGIS, Güttler, Agrochemie, Huurre Frigo, Szevi Ep, Fullscale, Györ 2000, és Woodstock cégek különböző beosztású munkatársai.



A cégek profilja szinte teljes mértékben felölelte az orosz piac irányába mozdulni kívánó ágazatok széles vertikumát, a mezőgazdaság, gépgyártás, építés, turizmus terén, az Eximbank és a MEHIB teljes körű finanszírozási konstrukcióinak felvonultatása mellett. Az üzletember-találkozóra több mint 40 orosz cég jött el, a magyar résztvevők elmondása szerint intenzív érdeklődés kísérte ajánlataikat.



A küldöttséget fogadta a megyei kormányzóság vezetőjének első helyettese Sz. M. Nazarov, a fogadó orosz delegáció tagja volt többek között V.A. Cserkezov, a megyei adminisztráció vezetőjének helyettese, mezőgazdasági miniszter. A tárgyaláson egyebek között kiemelt hangsúlyt kaptak a mezőgazdasággal kapcsolatos kérdések. V. A. Cserkezov több témát is konkrétan felvetett, illetve a magyar fél részéről elmondottakban érdekeltségét fejezte ki, ezek:



• ökológiailag tiszta, korszerű sertéstrágya feldolgozás, hasznosítás,

• kombájnok kiegészítő berendezéseinek magyarországi gyártása,

• libatenyésztés, libamáj feldolgozási technológia,

• gabonatermesztéshez a helyi viszonyokra kifejlesztett vetőmagok,

• szarvasmarha tenyésztés technológiája, tenyészmarhák beszállítása,

• növényvédelem, szántóföldi növénytermesztés,

• üvegházi zöldségtermesztés,

• zöldség- gyümölcs konzervipari feldolgozása.



A felsorolt témák mindegyikében örömmel együttműködnének magyar vállalatokkal, várják az arra érdeklődő magyar cégek konkrét ajánlatait.



A magyar delegációt fogadta Rosztov na Donu város polgármestere, M.A. Csernisov is, a tárgyaláson mezőgazdasági vonatkozású kérdések nem merültek fel.





Kenedi Ákos

 

Forrás: FVM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?