2024. július 22. hétfő Magdolna

Rövidhírek az USA-ból és Kanadából

Agro Napló

 

USA





• Áprilisban Tom Vilsack mezőgazdasági miniszter bizottsági meghallgatással megkezdődött a következő Farm Bill előkészítése. Az új törvényben várhatóan kiemelt szerepet kap a vidéki munkahelyteremtés.





• Obama elnök a gazdaságélénkítő csomag népszerűsítése érdekében Tom Vilsack mezőgazdasági miniszter kíséretében Iowa-ba és Missouriba látogatott, ahol elsősorban a megújuló energia projektek vidéki munkahelyteremtő potenciáljára hívta fel a figyelmet. Iowa-ban meglátogatott egy szélerőmű-turbina gyárat, Missouriban pedig a POET egyik etanolüzemét. Obama szerint a megújuló energia projektek 2012-ig 700.000 új munkahelyet teremtenek majd országszerte. Az elnök 12 év alatt meg kívánja triplázni az USA etanoltermelését.





• Az Egyesült Államok és Brazília ideiglenes egyezségre jutott az ún. gyapot-ügyben 2010. április 6-án. Az egyezség alapján Brazília elhalasztja a büntetővámok hatályba léptetését, míg az USA a brazil gyapotszektor és húsipar számára kedvező vállalásokat teljesít.





• Az amerikai tejtermelők és a Kongresszus „tejtermelői caucus-ának” tagjai áprilisban levelet intéztek Ron Kirk kereskedelmi nagykövethez, hogy a márciusban nagy reményekkel megindított Trans Pacific Partnership elnevezésű csendes-óceáni szabadkereskedelmi tárgyalások napirendjéről vegyék le a tejtermékeket, mert annak eredményeként vámmentesen/kedvező vámtétellel beérkező új-zélandi tejtermékek tovább nyomnák lefelé az amerikai tejárakat. Ron Kirk elutasította az indítványt, mondván a tárgyalások kezdeti szakaszában nem kíván kizárni semmilyen termékkört, és a fenti aggályok ellenére az ázsiai piacnyitással a termelőket sokkal több kedvezmény érheti, mint hátrány.





• Az FDA tervbe vette az élelmiszerek sótartalmának szabályozását. Jelen pillanatban a gyártók szabadon határozhatják meg a termékek sótartalmát, mert a só a biztonságos kockázati besorolásba esik. Azonban a kormányzat a túlzott sófogyasztást tartja az egyik legnagyobb népegészségügyi kockázatnak. Mivel az eddigi önkorlátozó kezdeményezések nem vezettek eredményre, az FDA egy 10 éves program keretein belül kötelező felsőhatárokat kíván bevezetni az élelmiszeriparban.





• Április végén Kína 100.000 tonna amerikai - GMO - kukoricát vásárolt. Az üzlet azért jelentős, mert a szigorú kínai karantén szabályok miatt a Kínába irányuló amerikai kukoricaexport viszonylag lassan és kis - ezer tonnákban mérhető - mennyiségben csordogált. Azonban az alacsonyabb kínálat és a kínai sertéságazat új erőre találása miatt megnőtt az érdeklődés az amerikai kukorica iránt.







Kanada





• Kolumbia hivatalosan is bejelentette, hogy újranyitja a piacát a kanadai marhahús számára. Kolumbia az első dél-amerikai ország, amely 2003. óta feloldotta az importkorlátozást a kanadai marhahúsexporttal szemben. A döntést egyéves tárgyalássorozat előzte meg. Szakértők a kolumbiai piacrajutási lehetőséget 6 millió dollárra becslik.





• Gerry Ritz mezőgazdasági miniszter áprilisban Kínában járt, ahol több termékcsoport piacrajutási lehetőségét is bővítette. A delegáció lépéseket tett annak érdekében, hogy Kína eltörölje a kanadai hüvelyesekkel szemben bevezetett importkorlátozást. Ennek érdekében közös kutatási projektet hoznak létre, melynek célja, hogy bebizonyítsa, a természetben – és a kanadai hüvelyesekben - előforduló szeleniumnak nincs egészségre káros hatása. Ezen kívül a kanadai kormányzat 1 millió dolláros támogatást biztosít új feldolgozók építésére, melyek a jövőben kínai piacra szállítanak élelmiszer-alapanyagokat. Szintén közös kutatási projektet hoznak létre a repce (canola) gombafertőzöttségének csökkentésére, és a repcedara kínai tejhasznú állományra gyakorolt takarmányozási hatásainak vizsgálatára. Ritz a fentieken kívül véglegesítette a kanadai sertés-genetika exportjára vonatkozó kétoldalú megállapodást, eladott 100 millió dollár értékű malátaárpát, és sikertelenül próbálta meggyőzni a kínai hatóságokat a kanadai marhahús biztonságos voltáról.





• A szövetségi mezőgazdasági minisztérium bejelentette, hogy 2011-ben Kanada ad otthont a Cairns-csoport miniszteri csúcstalálkozójának.





• A kanadai kormányzat bejelentette, hogy 230 millió dollárral járul hozzá a Világbank Globális Mezőgazdasági és Élelmezésbiztonsági Programjához. 







Dr. Tóth Attila

 

Forrás: FVM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?