2024. július 22. hétfő Magdolna

Idén korábban kezdődik a szúnyogirtás!

Agro Napló
Környezetbarát védekezés a tavaszi szúnyoginvázió ellen

 

A meleg és csapadékos időjárás miatt idén már májusban várható a szúnyoginvázió, ezért a Szegedi Környezetgazdálkodási Non-profit Kft. a megszokottól korábban kezdi meg a szakértők által időzített komplex gyérítést. A cég által alkalmazott módszer több lépcsőfokos, így környezetbarát védekezéssel hatékonyabban csökkenthető a szúnyogsűrűség.



A legutóbbi csípésszám-mérési adatok azt mutatják, hogy a meleg és csapadékos idő hatására a megszokottnál egy-két héttel korábban várható a tavaszi szúnyoginvázió a vízparti területeken, ezért a Szegedi Környezetgazdálkodási Non-profit Kft. legkésőbb május közepéig megkezdi a légi- és földi kémiai védekezést – mondta el Szabó Ferenc, a Nonprofit Kft. igazgatója a szegedi repülőtéren rendezett 2010. május 7-i sajtótájékoztatón.



Szeged vízparti elhelyezkedése miatt kiemelten veszélyeztetett terület, ezért az önkormányzati tulajdonú cég évi 80-100 millió forint költségvetésből több mint 6000 hektár területen végzi a hatékony és környezetbarát gyérítést. A több lépcsőfokos, szakértők által időzített komplex módszer lényege, hogy a védekezést szakértő irányítja, aki folyamatosan figyeli a repülő csípőszúnyogok sűrűségét és az élőhelyeken a szúnyoglárvák fejlődését és mennyiségét, majd ez alapján meghatározza az irtás optimális időpontját.



A Szegedi Környezetgazdálkodási Non-profit Kft. első lépésben a szúnyoglárvák ellen egy olyan biológiai anyagot (Bacillus Thüringiesis-kivonata) használ, amely csak a csípőszúnyog lárvákat pusztítja el, még mielőtt kirepülnének. Az anyag a többi vízi élőszervezetre hatástalan. A második lépésben alkalmazott légi, kémiai gyérítés célja a kifejlett repülő szúnyogok sűrűségének csökkentése. A repülő csípőszúnyogok sűrűségének alakulását szabványos csípésszám méréssel állapítja meg a cég szakértője, és ez alapján dönt a légi és földi kémiai védekezésre kijelölt terület nagyságáról. A kiszórt szúnyogirtó szer melegvérűekre igazoltan ártalmatlan csak a kifejlett szúnyogokra van hatással. Harmadik lépésként a bokros, növényzettel sűrűn benőtt területeken, ahol a légi irtás önmagában nem biztos, hogy megfelelő eredményt ért el a gyérítés földi, meleg ködös kijuttatással történik, a melegvérűekre igazoltan ártalmatlan szúnyog irtószer alkalmazásával.



„Az eredményes irtás legfontosabb feltétele, hogy Szeged megyei Jogú Város költségvetése eddig minden évben biztosította, és a jövőben is biztosítani kívánja a munkához szükséges összeget. Az első biológiai szúnyoglárva gyérítést április második felében végeztük el. A meleg idő hatására azonban megkezdődött a szúnyogok nagyobb ütemben történő kirepülése, ezért az időjárástól függően legkésőbb május 15-ig mindenképpen szeretnénk megkezdeni a város egész területére kiterjedő légi és földi kémiai védekezést is.” – hangsúlyozta Szabó Ferenc, a Szegedi Környezetgazdálkodási Non-profit Kft. igazgatója. 







Bittner Péter

Privy Council Communications

Tel.: 06-20-665-0386

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?