2024. július 22. hétfő Magdolna

Ez is az is Tokaji

Agro Napló
A bodrogközi szőlőskei borászati szakközépiskola az idén is megrendezte a Nemzetközi Tokaji Borversenyt. Ezzel folytatni szeretné azt a hagyományt, melyet a jogelőd iskola teremtett. Ukrán, cseh, magyar és szlovák borvidékekről érkeztek a benevezett borok. A borbírák elé megkóstolásra több mint 400 minta került.

 

- Én mindig régióban gondolkodom, tehát amikor a bíráló asztalnál ülök, nekem nincs külön szlovák tokaji és nincs külön magyar tokaji – mondja Szabó Dániel borász, a zsűri elnöke (Magyarország). - Nagyon szép borokat is bíráltunk ma.



Ugyancsak elégedetten nyilatkozott Petr Sikyr zsűritag (Morvaország, Csehország).



- Második éve veszek részt zsűritagként ezen a versenyen. A múlt évihez képest javult a benevezett borok minősége, vitathatatlanul megütik a közép-európai színvonalat. Ami a tokaji borokat illeti, ennek a vidéknek valóban van mire büszkének lennie, ezek a borok kiválóak.



Szlovákiában mindössze két borászati és gyümölcstermesztő szakközépiskola van, közülük a szőlőskei az egyik. Nappali tagozaton, és felnőttképzésen a 2008-ban alakult iskolának jelenleg összesen 218 diákja van.



- Az iskola pincéjében csak tokaji borok vannak, Furmint, Hárslevelű és Sárga muskotály – mutat körbe Bodnár Péter pincemester. – Ezekben gondolkozunk, és igyekszünk ennek a három bornak a készítését megtanítani a gyerekekkel.



Szőlőske a szlovákiai borvidék egyik kulcsfontosságú települése. A geológusok szerint a település határában lévő talaj kimondottan alkalmas tokaji bor készítésére, gazdag ugyanis savas, vulkanikus, riolitos kőzetben. A Tokaji Borvidék részeként ezt a települést a magyarok is elismerik, s eredendően is a Tokaji Borvidékhez tartozik. A magyar és a szlovák tokaji bortermelők névhasználatáról szóló vitájában idén márciusban Brüsszel döntött: a márkavédjegyek elektronikus nyilvántartásába bejegyezték a „borászati térség – Tokaj” nevet. Az ügyről az egyik jelenlévő szakembert is megkérdeztük.



- Itt senki nem tudja megkülönböztetni, hogy az adott bor a magyar tokaji borvidéken, vagy a szlovák tokaji borvidéken készült-e – mondja Jaroslav Ostrožovič bortermelő, zsűritag (Nagytornya, Szlovákia). - A szlovák-magyar tárgyalások nyitottak maradtak, megegyezés soha nem született. Ez egy végtelen történet, ami valóban nem tesz jót a térség hírnevének.



Míg a szlovák-magyar tokaji bortermelők viszonyának további alakulását nem lehet megjósolni, a szőlőskei borászati és gyümölcstermesztő szakközépiskola idei borversenyének jövője biztos. Az eredményhirdetésre Szent Orbán napján, május 22-én, ünnepélyes keretek között kerül sor, ahová a szakközépiskola meghívja az összes borászt, aki benevezett a versenyre, valamint az ünnepségre nagy szeretettel várják a magyarországi, román, lengyel és cseh testvériskolákat is.







Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?