2024. július 22. hétfő Magdolna

Szigorodó feltételek az intervenciós felvásárlásnál

Agro Napló
Uniós csatlakozásunk óta több alkalommal szigorodtak a felvásárolható gabonafélék minőségi követelményei. Ezzel egyidejűleg több növény kikerült a kedvezményezett termények köréből, mint pl. a rozs és a kukorica.

 

Az illetékes bizottság gabona szekciójának legutóbbi ülésén döntés született, hogy a búza és az árpa vonatkozásában is szigorítani javasolják a minőségi elvárásokat. Ennek lényege, hogy a fuzáriumos szemeket be kell számítani az idegenanyag tartalomba, amire ez ideig is rendkívül szigorú, 3%-os határérték volt meghatározva.



A bizottsági javaslat nagy valószínűséggel történő elfogadása rendkívüli módon megnehezíti az intervención keresztül történő felvásárlást, vagyis elsődlegesen a hazai búzatermelők piacra jutási esélyét. – közölte Varga Gábor, a megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgatója.





Hazánkban 2004-2009. között mintegy 9 millió tonna gabona került intervenciós felvásárlásra. A megyei termelők által felajánlott mennyiség megközelítette a 600 ezer tonnát. Mindez bizonyítja, hogy az intervenció – különösen 2004-2006. között – védőhálót biztosított a gabonatermesztők részére. Ezért is aggályos a tervezett intervenciós felajánlásokra vonatkozó minőségi paraméterek szigorítása.









Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?