2024. július 22. hétfő Magdolna

Az orosz agrárium helyzete

Agro Napló
Viktor Zubkov orosz első miniszterelnök-helyettes tájékoztatta az orosz elnököt, Dimitrij Medvegyevet az agrárium helyzetéről, kiemelt figyelmet fordítva a tavaszi munkálatokra. Zubkov részletezte a tavaszi vetés helyzetét, nem titkolva, hogy sajnos közel kéthetes lemaradásban van az ország. Az összes vetésterület 47,9 millió hektár, ami nagyjából a tavalyi szinten van, s ebből 30 millió ha a gabonavetés.

 

 

Április végi adatok szerint az ún. átmenő (tavalyról maradt) gabonakészletek elérték a 36,4 millió tonnát, ami a tavalyinál 5 millió tonnával több. Az első miniszterelnök-helyettes beszámolt arról, hogy az idén az állattenyésztés fejlesztése érdekében a magasabb fehérjetartalmú növényi kultúrák irányába mozdult el a termelés aránya, gabonára az összterület 21%-át, kukoricára a 20-át, szójára 20%-át és repcére 32%-át szánták a vetésterületnek.



A vetőmag terén teljes az ellátottság, idén félmilliárd rubelt (1Rbl=6,6 Ft.) költöttek az ún. elit vetőmagok vásárlására. Műtrágyából szintén sikerült biztosítani a kellő mennyiséget, a kedvezményesen vásárolható műtrágya árkompenzációjára 4,7 mrd rbl-t fizettek a központi költségvetésből. A fűtő és kenőanyagok terén is jó a helyzet a március 5-én kormányhatározatnak köszönhetően. Ez 10%-os kedvezményt biztosít az agráriumban dolgozók számára, ami egy tonna dízelolajnál 2500 rubeles megtakarítást jelent, de a benzinhez is 2100 rubellel olcsóbban jutnak hozzá. A tavaszi munkálatokra 151 milliárdos keretet különített el a kormány, ebből eddig 47 mrd rubelt használtak fel az ágazatban dolgozó gazdasági egységek, a kamatok minden idők legkisebb, 12%-os mértékét érték el.



Viktor Zubkov külön elemezte a gabonahelyzetet. Míg 1999-ben 54 millió tonnás gabonatermés volt, addig 2008-ban ennek pont a duplája került a magtárakba, 108 millió t, s tavaly is 97 milliós volt a termés. Elmondható, hogy az átlagos termelés szintje eléri a 100 millió tonnás értéket, ez 20 millióval több a belső szükségleteknél. Július elsejére 20-21 millió tonnás átmenő készlettel kalkulál a kormány, idén 22 millió tonna körül lesz a gabonaexport. A piacon keletkező feszültségek kiküszöbölése érdekében már a második évben folytatnak intervenciós felvásárlásokat, több mint 9,5 millió tonna mennyiségben.



Dimitrij Medvegyev azon kérdésére, hogy a jelentős export nem veszélyezteti-e az állattenyésztés fejlesztését, az első miniszterelnök-helyettes megnyugtató választ adott, a termelés további növekedése bőven fedezi mindkét irány fejlesztését. Az egyensúly biztosítása annál is inkább adott, mert az exportra a harmad és negyedosztályú búza megy, míg az állattenyésztés számára a takarmánygabona áll rendelkezésre kellő mennyiségben. Az intervenciós keretek felvásárlására 45 mrd Rbl-t költöttek és kb. egymilliárd megy el havonta a tárolásra, állagfenntartásra.



Az elnök felvetette, hogy külföldi példák alapján érdemes lenne megfontolni a nagy, téglából épített monstrum gabonatározók helyett a könnyűszerkezetes, a termelés közelében elhelyezett mini-tározók elterjesztését. Viktor Zubkov válaszában ugyan elmondta, hogy ez a technológia még nem teljesen ismert Oroszországban, de feltétlenül megvizsgálják a bevezetés lehetőségét.



Dimitrij Medvegyev a beszélgetés befejezésekor két témára hívta fel a kormány agráriumért felelős helyettes vezetőjét. Az egyik a hitelfelvétel, mely esetén akár dotációs eszközök is szóba jöhetnek, hisz ily módon szinte minden ország támogatja mezőgazdaságát. A másik a fűtő és kenőanyagok kérdése, ahol azért a piac helyzetének függvényében lehet, és kell az árakat megállapítani, s külön kell motiválni az energiaszektorban lévő cégeket is a kedvezmények biztosítása esetén. Mindkét témában Viktor Zubkov biztosította az elnököt, hogy a lehető legalaposabb módon fognak a szabályozásban eljárni.





Kenedi Ákos

 

Forrás: FVM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?