2024. július 22. hétfő Magdolna

Fórum a vidéki nők szerepéről

Agro Napló
A spanyol EU elnökség kiemelt prioritása az esélyegyenlőség kérdése. A spanyol szaktárca (Környezet-, Vidék- és Tengerügyi Minisztérium) az Európai Bizottsággal és Cáceres város hatóságaival közösen 2010. április 27-29. között „A nők vidéki környezet fenntartható fejlődésében betöltött szerepe” elnevezéssel Európai Fórumot szervezett.

 

 

A Fórum keretében megfogalmazott, vidékfejlesztési főigazgatók által elfogadott következtetések a 2010. május 17-i Tanács ülés napirendjén szerepelnek.





A Fórum keretében a vidéken élő nők támogatásával kapcsolatos pozitív tagállami tapasztalatokat mutatták be a résztvevők. Különböző munkacsoportok keretében került megvitatásra a „Vidékfejlesztés és esélyegyenlőség az EU-ban” projekt tervezete. Ezt spanyol szakértők, a legfontosabb női érdekvédelmi szervezetekkel és a Nemzeti Vidéki Hálózat Monitoring Bizottságával együttműködve dolgozták ki. A dokumentumot a tárca az autonóm tartományokkal is egyeztette.





Az elnökség célja, hogy - a spanyol javaslat alapján – módosításra kerüljenek azok a közösségi jogszabályok, amelyek a vidéki nők szempontjából kedvezőtlen vagy hátrányos tevékenységeket tesznek lehetővé. A fórum keretében vitafórumot rendeztek a „nők, területi kohézió, kormányzás és fenntarthatóság” elnevezéssel, ahol vidékfejlesztési NGO-k, Helyi Akció Csoportok és további érintett szervezetek képviselői vettek részt.





Puxeu spanyol államtitkár az esemény hivatalos megnyitóján hangsúlyozta, hogy a nők képviselik a vidéki lakosság 48,9 százalékát, ezért a különböző döntéshozatali mechanizmusokban a nők nagyobb szerepet kell, hogy kapjanak. Mind a szaktárca, mind az érintett szervezetek erőfeszítéseket tesz ennek érdekében.



Bár sok területen sikerült előrehaladást elérni, az európai társadalmon belül még számos területen az esélyegyenlőség nem biztosított. Ezt egyes európai tagállamokban a demográfiai helyzet és a még mindig jellemző gazdasági és társadalmi hiányosságok tovább súlyosbítják. Az államtitkár szerint a modern társadalom egyre inkább elvárja a nők és férfiak közti esélyegyenlőséget, mely a társadalmak fejlettségi és demokratikus szintjének fontos mutatójává vált.



Végül Puxeu a spanyol kormányzati lépések közül a 2009-ben elfogadott, a mezőgazdasági üzemek megosztott tulajdoni formájáról szóló királyi rendelet, valamint a Vidék Fenntartható Fejlődéséről szóló 2007. évi XLV. törvényt emelte ki. Utóbbi elsődleges célja a vidéki népesség helyben tartása valamint a vidéken élők életkörülményeinek javítása voltak.





Elena Espinosa spanyol miniszter záróbeszédében rámutatott, amennyiben az állampolgároknak nincsenek egyenlő lehetőségeik, kötelezettségeik és jogaik, úgy a vidéki környezetben nem lehet sikeres a területfejlesztési folyamat. Itt a nőknek és a fiataloknak prioritást kell kapniuk. A spanyol nők vidéken betöltött aktív szerepét hangsúlyozva Espinosa a fejlesztési projektek megvalósítása során meghatározó befolyásukat emelte ki. A miniszter szerint a legsikeresebb folyamatok mögött mindig nők húzódnak meg, akik a helyi szervezeteket, szövetségeket vezetve vagy akár vállalkozóként meg tudnak felelni a modernizáció jelentette kihívásnak.



Valamennyi fontos információ már elérhető az esemény hivatalos honlapján (spanyol, angol, francia nyelven): www.mujerrural2010.es



•Szakmai Szeminárium által megfogalmazott ajánlások

•Cáceresi Nyilatkozat

•belga, dán, olasz és spanyol esettanulmányok

•a Fórumon elhangzott előadások

•a Fórumon bemutatott pilot projektek

•Fórum keretében tartott három kerekasztal ülés következtetései: 

                 -vidéken élő nők 

                 -vidékfejlesztés és területi kohézió 

                 -vidéki kormányozhatóság és fenntarthatóság új formulái





Szentmáry Tamás

 

Forrás: FVM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?