2024. július 22. hétfő Magdolna

Működne, ha hagynák

Agro Napló
Már magyar szabadalom az a módszer, ahogyan gyorsan eljut a fogyasztóhoz a friss magyar áru. De, mint megszoktuk, a szabadalmak sorsa bizonytalan, így ez alól a rákóczifalviak találmánya, a Friss-pult rendszer sem kivétel.

 

Az úgynevezett Friss-pult rendszert azért hozták létre öt évvel ezelőtt Rákóczifalván, hogy a környékbeli földek frissen szedett zöldség- és gyümölcstermését azonnal és közvetlenül juttassák el a fogyasztókhoz, kikerülve ezzel a kereskedelmi láncolatok útvesztőit.





- A lényeg az, hogy egy nagyon rövid betakarítási menet után kezdődik az áruvá készítés, és utána máris a pultra kerül – kezdi a rendszer elmagyarázását Kozák Antal (Rákóczifalva Persica kft.). – Így a szedéstől számítva 16 órán belül megvásárolható. Ezt csak ott lehet megcsinálni, ahol helyben termesztenek. A 16 órát még meg lehetett toldani, de 24 óra elteltével - miután a pultra került a termék, és nem fogyott el - friss terméket teszünk a pultra. A fogyasztó természetesen maximálisan ki van szolgálva, mert ilyen frisset szinte még a piacon sem kap. A termelőnek viszont azért jó, mert kiszámítható, hogy mit és mennyit termeljen. De jó a kereskedőnek is, hiszen itt nincs káló, nincs mit kidobni, és a fogyasztás is megnő. Kezdeti sikerünk az, hogy ki tudtuk próbálni. Eddig 18 helyen volt felállítva a pult, és mind a 18 helyen sikerrel szerepelt, volt olyan hely, ahol tízszeresére nőtt a forgalom.





- Mennyire esett vissza, és min múlott, min bukott meg?



- A tárgyalások során mindenki azt szerette volna, hogy szélesítsük ki ezt a Friss-pult rendszert. Eljutottunk odáig, hogy régiókra osztanánk fel az országot, és mindegyikben lenne egy olyan háttér, ahol a többlet termést és a pultról levett árut hasznosítani - akár ivóléként, akár konzervként – lehetne. De mi saját magunk. Tehát nem elvinni egy másik feldolgozóhoz, ahol az az érdek, hogy alacsony áron vegyék át az alapanyagot. És itt már ütköznek az érdekek. Ehhez nem volt kellő affinitása a kormányzásnak.



- A mostani pályázati rendszer sem kínál lehetőséget valamilyen szervezésben, mondjuk tész-ben, ha összefognának?



- Nagyon sok tész ment napjainkra tönkre, hiszen őket versenyeztetik a multik, és ezek a beszállítások gyakorlatilag árcsökkenéssel járnak. Önköltséges áron kell beszállítaniuk, és így nem tudnak fejleszteni.









Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?