2024. július 22. hétfő Magdolna

Édes találkozó Balassagyarmaton

Agro Napló
Az Ipoly mentén élő szlovák és magyar méhészek nemrég Balassagyarmaton találkoztak. Aki betért az árusok közé, nem győzött ámuldozni, mi minden készíthető mézből és más méhészeti termékekből. A Palóctáj Mézlovagrend két újabb lovagot avatott, a szakmai előadások középpontjában pedig a méhegészségügy állt.

 

Borban az igazság, mézben az egészség, és a szépség - a méhészek szerint legalábbis. Ők évente több ezer üveggel készítenek az édes, ragadós, de annál egészségesebb táplálékból.



Az Ipoly mentén a szlovákok és a magyarok rendszeresen méhészkednek együtt, évente egyszer pedig Balassagyarmatra viszik termékeiket, újításaikat, és szakmai előadásokon keresztül tájékozódnak az éppen aktuális rendeletekről, új technológiákról, vagy kutatási eredményekről. Ezt bizonyítják Antalka István, a Balassagyarmati Méhész Klub vezetőjének szavai is.



- Mi mindig nagy súlyt fektettünk a méhegészségügyre. Már csak azért is, mert gyakran előfordulnak méhpusztulások. Hogy ezeknek mi az oka, azt még pontosan nem tudjuk.



Kiemelt téma az Ipoly mentén a vándorlás is, hiszen Nógrád megye adottságai nem teszik lehetővé, hogy egész évben méhlegelők legyenek.



A méz népszerűsítésére is kiváló lehetőség ez a találkozó, hiszen mi magyarok még mindig keveset fogyasztunk belőle. A mézet népszerűsítik a Palóctáj Mézlovagrend tagjai is, akik 2008-as megalakulásuk óta minden évben újabb tagokat avatnak.



Idén született az ötlet, hogy más civilszervezeteket is bevonjanak a méhészek munkáiba. A Sugárkankalin Egyesület tíz környékbeli település csatlakozásával, egymást segítve és kiegészítve kínál programot a turistáknak, a pihenni vágyóknak.



- Nagyon fontos a helyi termékek népszerűsítése is, és ebbe a sorban a lekvár, a szörp, a különböző tejtermékek, sajtok mellett jól beleillik a méz is – mondja Pásztor Ildikó, a Sugárkankalin Egyesület kapcsolattartója. - Azt gondolom - ha a rendeletek és szabályozások rendben lennének -, hogy sok kistermelőnek, közép- és kisvállalkozásnak biztosítana bevételi forrást az, ha a termékeit helyben, közvetlenül tudná értékesíteni a vásárlóknak.



A Palóctáj Méhész és Környezetvédő Egyesület, valamint az Ipolyszakállosi Ipoly-völgye Méhész Szervezet Mézescsupor címmel hirdetett pályázatot a gyerekeknek, melyre csaknem négyszázan küldtek be rajzot.







Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?