Orosz-kínai csúcstalálkozó

Agro Napló
A Kínai Kommunista Párt főtitkára és a Kínai Népköztársaság államfője, Hu Jintao május 9-én érkezett Moszkvába a Nagy Honvédő Háború győzelmének 65. évfordulójára rendezett ünnepségre.

 

Az ünnepséggel kapcsolatban a kínai államfő elmondta, hogy az gyönyörű volt, és híven tükrözte a békeszerető orosz embereknek a gazdaság építésébe vetett hitét és erejét. Hu továbbá hangsúlyozta, hogy mindkét félnek támogatnia kell az együttműködést a kereskedelem, az energetika és a kultúra területén. Ennek zálogaként a két ország „Nyári Tábor Program”-ot indít, melynek keretében idén nyáron 1000 orosz általános- és középiskolai diákot lát vendégül Kína.



Hu négypontos javaslattervezettel is előállt a kínai-orosz stratégiai együttműködés fejlesztésének vonatkozásában.



1.A két országnak szorosabbá kell tennie az egyeztetést és együttműködést a G 20-as megbeszéléseken és egyéb nemzetközi fórumokon egyaránt.

2.A regionális béke és stabilitás vonatkozásában szorosabb kommunikációra van szükség.

3.Mindkét félnek harcolnia kell a terrorizmus, a szeparatizmus és a radikalizmus ellen.

4.Erősíteni kell a koordinációt és az együttműködést olyan nemzetközi kérdésekben, mint a klímaváltozás, vagy az enrgiabiztonság.





Az orosz elnök osztotta Hu nézeteit a virágzó kétoldalú kapcsolatokról, és hozzátette, hogy

Oroszország kész a kétoldalú kapcsolatok erősítésére Kínával a gazdaság, a kereskedelem, a tudomány és technológia, energetika, kultúra és a regionális kérdések vonatkozásában.



Medvegyev megjegyezte, hogy közös erőfeszítésekre van szükség, hogy az olyan rendezvények, minr az év legfontosabb kulturális együttműködést szimbolizáló „Kínai Nyelv Éve” sikeresek legyenek.



Az orosz elnök gratulált kínai kollégájának a sanghaji expó megnyitó ünnepségéhez, és kifejezte várakozását az orosz pavilon megtekintésére az orosz nemzeti nap alkalmával.



A két elnök közötti találkozó kevesebb, mint egy hónap leforgás alatt a második volt, mivel április 15-én a BRIC csúcstalálkozón szintén folytatott kétoldalú megbeszéléseket a két fél. 





Bíró István

 

Forrás: FVM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?